Namnceremoni – så gjorde vi

Fyra familjer om namnceremonin.

I de flesta kulturer väljer man att ha en ceremoni till barnets ära när han eller hon får sitt namn.

Så här gjorde familjerna Olehed-Sjöblom, Widman, Özsöyler och Lundström Zotterman.

”Dopet är en fin ceremoni”

Anna och Jesper Widman, föräldrar till Axel, 2,5 månader. Familjen bor i Stocksund utanför Stockholm:

–  Vi diskuterade såväl kristet dop som namngivning eller inget alls. Vi hade bestämt oss för att döpa Axel eftersom vi tycker att han själv ska få bestämma om han vill vara medlem eller inte. Vi har resonerat som så att det är lättare för honom att gå ur kyrkan när han är vuxen, om han nu skulle vilja det, än att gå med.

– Det är ett större hinder att döpa sig när man är vuxen, än vad det är att göra det när man är liten. Vi är båda döpta själva som barn, men Jesper har valt att gå ur Svenska kyrkan som vuxen. Framför allt tycker vi att dopet är en fin ceremoni att samla familjen kring.


”Inom islam döps inte barnet”

Güvenc och Yazar Özsöyler, föräldrar till Arda Dennis, 5 månader. Familjen bor i Vårby utanför Stockholm:

– Vi har inte döpt vår son. Inom islam döper man inte barnet.  Men däremot har vi haft en liten namngivnigsceremoni hemma hos oss, när han var en månad gammal.  Då fick familjens äldste hålla Dennis i famnen och säga hans namn högt tre gånger. Det var väldigt trevligt och känslosamt.


”Vi bjöd in till namngvningsceremoni i trädgården”

Janine Olehed och Fredrik Sjöblom, föräldrar till Ella, 1 år. Familjen bor i Nacka utanför Stockholm:

– Vi bjöd in släkt och vänner till en namngivningsceremoni i trädgården hemma hos Ellas morföräldrar. Först hölls några tal och så avslutades hela ceremonin med att Ella fick ett guldhalsband med ett hjärta av mormor. Eftersom Janine har judiska rötter valde vi att ha en neutral namngivning istället för ett dop. 


”Vi skapade en egen ceremoni med hjälp av buddistiska traditioner”

Matilda  och Olof Lundström Zotterman, föräldrar till Einar , 7 år. Familjern bor i Johanneshov utanför Stockholm:

– När vi hade namngivningsceremonin var Einar 7,5 månad.  Eftersom Västerländska Buddhistorden inte har någon given namngivningsritual  så skapade vi en ritual själva som delvis byggde på traditioner som som ingår vid andra buddistiska högtider.  Vi var mycket nöjda med ritualen och våra vänner och släktingar,  tyckte  att det kändes roligt att få delta i den.


 Läs mer om namn, dop och namngivningsceremonier i Vi Föräldrar Gravid nummer 5/2007