Medicinering – en sömnmetod i undantagsfall

I mycket speciella fall kan medicinering vara aktuellt för barn med sömnsvårigheter. Detta för att bryta det dåliga sömnmönstret.

Att medicinera ett barn för sömnproblem är ovanligt, men många experter rekommenderar metoden i undantagsfall.

– Medicinering kan vara en bra metod vid mycket svåra sömnstörningar och där föräldrarna går på knäna av sömnbrist, säger Ian Modin, barnläkare på Riddargatans Barnmottagning i Stockholm.

– Föräldrar som låter sina barn äta lugnande medicin före sovdags är oftast mycket medvetna föräldrar som in i det längsta försökt kämpa på med alla tänkbara medel och metoder, säger barnpsykolog Malin Alfvén.

Både Malin Alfvén och Ian Modin talar om medicinering som ett sista halmstrå att ta till när absolut inget annat hjälper.

– Det kan handla om familjer vars hela livsmönster vänds upp och ner, det kanske finns andra syskon som väcks natt efter natt eftersom en liten familjemedlem vägrar sova, säger Malin Alfvén.

Kritiska experter hävdar att medicinering handlar om att droga ner barnet.

– Medicinen, som är mycket mild, är absolut inget vi skriver ut i onödan. Vi har naturligtvis träffat föräldrarna och diskuterat igenom det noga i förväg och pratat om alternativa åtgärder. Tanken är att medicinen ska bryta det dåliga mönster barnet kommit in i, berättar Ian Modin.

Medicinering ska dock ses som en absolut sista åtgärd när sömnsituationen blivit ohållbar.

Här hittar du många av våra artiklar om barn, sömn, sömnsvårigheter och sömnmetoder

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.