Lek med din bebis

Kul ihop - från sång till pincettgrepp.

0-3 månader: Blöjbyten och matning är perfekta tillfällen för umgänge. Barnet vill höra din röst, följa dina ansiktsuttryck och känna kroppskontakt. Prat, sång och beröring är sätt att umgås.

3-6 månader: Barnet blir alltmer aktivt och nyfiket. Tittutlekar, att bli gungad eller hissad i luften är mångas nya favoritlekar liksom rim och ramsor av typen som kan sluta med ett pip i magen. Barnet börjar själv att greppa saker som det vill undersöka.

6-9 månader: Tittutlekar utökas med gömlekar. Att kasta saker på golvet brukar vara väldigt populärt. Extra intressant blir det om någon ger tillbaka det man kastat. Att slå saker mot varandra är också roligt liksom att härma ljud. Den nya rörligheten gör att barnet kan utforska mer på egen hand.

9-12 månader: De flesta barn tar sig framåt på ett eller annat sätt. Det gör att hela hemmet blir ett stort äventyr. Med hjälp av pincettgreppet kan även den minsta lilla smulan undersökas i flera minuter. Nya sätt att samspela med föräldrarna kan vara att barnet följer enkla uppmaningar som att klappa händerna, peka ut lampan eller hämta något.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.