Kolik

Spädbarnskolik kallas även för 3-månaderskolik, eftersom problemet vanligtvis går över av sig självt när barnet är omkring 3 till 4 månader.

Ingen kan föreställa sig hur det är att ha ett barn med kolik utan att själv ha upplevt bebisens gråt och skrik timmar i sträck.

– När ett för övrigt friskt barn skriker tröstlöst under längre perioder, främst under kvällar och nätter, handlar det ofta om kolik, säger Steven Lucas, barnhälsovårdsöverläkare i Uppsala län.

Läs också: Kolik – vad kan man göra?

Spädbarnskolik kallas även för 3-månaderskolik, eftersom problemet vanligtvis går över av sig självt när barnet är omkring 3 till 4 månader. Omkring vart femte barn har kolik, och symtomen dyker oftast upp när barnet är omkring två veckor.

– Barnet har ett smärtbeteende där det drar ihop sig och drar upp knäna mot magen. Gaser är vanligt, vilket kan bli en ond cirkel. När barnet känner obehag kan det svälja mer luft och få ännu mer gaser.

Det är inte säkerställt vad som orsakar kolik, men det är inte farligt och ger inga framtida men. Forskarna har kommit fram till att det förmodligen handlar om någon typ av kramptillstånd i mag-tarmkanalen och att även stress kan påverka negativt.

En del andra besvär som förstoppning, ljumskbråck och komjölksproteinallergi, kan påminna om kolik därför är det viktigt att låta en barnläkare undersöka barnet.

Läs också: Nyfödd – skrik, gråt, kolik och tröst

En del föräldrar får rådet att den ammande mamman ska utesluta mjölkprodukter ur sin kost, men det ska i så fall ske i samråd med dietist. En ammande mamma får också ofta rådet att undvika vissa gasbildande livsmedel som till exempel lök, kål, starka kryddor, kaffe, choklad.

– Sådant får man experimentera med själv, det är inte bevisat att barnet blir bättre av det. Däremot vet man att det finns ett samband mellan rökning och kolik, säger Steven Lucas.

Det finns en mängd råd för vad som kan lindra kolik, men det är oklart vad som faktiskt fungerar. Många menar att akupunktur kan lindra besvären.
– Man vet att det är effektivt på andra typer av smärttillstånd, men man vet för lite för att gå ut med en allmän rekommendation angående kolik, konstaterar Steven Lucas.

Läs också: Så klarade vi koliken

Annat som kan lugna och lindra är att barnet får suga på napp, få magmassage och bli buret i sjal eller bärsele. Bvc kan visa hur man ger magmassage på rätt sätt.

Under tiden som man söker vägar till lindring är ett råd att be om stöd från släkt och vänner. Små pauser är viktiga för att vinna ny ork.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.