Koka nappar är onödigt

Ibland läser man att nappar och nappflaskor behöver kokas för att bli rena. Det rådet stämmer inte. Vi har pratat med Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Ibland hör man att nappar och nappflaskor behöver kokas med jämna mellanrum för att steriliseras, det vill säga bli fria från mikroorganismer. Men stämmer det? Svaret är nej.
Ibland hör man att nappar och nappflaskor behöver kokas med jämna mellanrum för att steriliseras, det vill säga bli fria från mikroorganismer. Men stämmer det? Svaret är nej. Foto: Shutterstock

Små barn är känsliga för infektioner. Därför är det viktigt med hygienen när man blandar ersättning och välling.

Ibland hör man att nappar och nappflaskor behöver kokas med jämna mellanrum för att steriliseras, det vill säga bli fria från mikroorganismer. Men stämmer det? Svaret är nej.

Diska nappflaskor

Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa följande: ”Eftersom barn är känsliga för infektioner är det viktigt att vara noga med hygienen när du gör i ordning ersättningen. Tvätta därför alltid händerna innan du börjar. Det är också viktigt att använda rena flaskor och nappar och att de diskas noggrant, men de måste inte steriliseras.”

Koka nappar och flaskor behövs inte

Mikrobiolog Christina Lantz på Livsmedelsverket förklarar:

– I dagsläget saknas vetenskapligt underlag som visar att sterilisering är mer effektivt än vanlig rengöring.

Så hur ska man göra nappar och flaskor rena?

– Man diskar med varmt vatten och diskmedel och sköljer noga, säger Christina Lantz.

Läs också: Koka vatten innan man gör ersättning – behövs det?

Napptillverkares råd: sterilisera nappar

Från nappflasketillverkarna själva är det ett vanligt råd att nappar och nappflaskor ska kokas i 5 minuter före första användning. Så skriver till exempel både Esska och Bambino Mam på sina hemsidor. Bambino Mam ger dessutom rådet att nappflaskor ska ”steriliseras före varje användning upp till att barnet är cirka 6 månader. Sedan räcker det generellt att sterilisera flaskan regelbundet”.

Evelina Rosén är sjuksköterska på Bambino Mam.

Finns stöd för att säga att det är bra att koka flaskor och nappar regelbundet?

– Vi ger rådet att det är bra att vara extra noggrann med rengöringen av produkter som nappar och nappflaskor när barnen är sjuka för att undvika smittspridning, och så säger vi att det finns möjlighet att sterilisera produkterna om man själv vill, säger Evelina Rosén.

Koka vatten till ersättning

På Livsmedelsverket får man ibland frågor från föräldrar som undrar om vattnet som man blandar ersättningen med måste kokas först. Så står det nämligen på förpackningarna.

Christina Lantz har själv frågat sig samma sak:

– Det kommunala vattnet är egentligen så rent att man inte ska behöva koka det. Eftersom vi på Livsmedelsverket får frågor om det tog jag kontakt med några stora tillverkare av modersmjölksersättning för att höra varför de skriver som de gör. Enligt dem är det en försiktighetsåtgärd för den händelse att det kommunala vattnet blivit otjänligt, samt för dem som har egen brunn med dåligt vatten, säger Christina Lantz.

Använda varmt kranvatten till ersättning och välling

Det kalla kranvattnet behöver alltså inte kokas – i alla fall inte om det inte finns någon misstanke om att det blivit otjänligt. Men hur det med varmvattnet?

Kan man använda varmt vatten från kranen när man gör modersmjölksersättning och välling?

– Nej, man ska alltid använda kallt vatten från kranen. Det har att göra med att det dels kan finnas koppar i det varma vattnet och dels att det är det kalla vattnet som är kontrollerat och godkänt som dricksvatten – det varma vattnet är inte det.

Om bebisen har torsk eller om mamman ammar och har en svampinfektion är rådet att sterilisera nappar, amningsnappar och mjölkuppsamlare.