Här är de finaste åkpåsarna till din bebis

Vad är bra att tänka på när man väljer åkpåse till sin bebis? Vi guidar dig rätt i köpet och har valt ut 12 olika åkpåsar.

Vad är en åkpåse?

En åkpåse är ungefär som en sovsäck och kan vara toppen när man vill vara säker på att barnet har det varmt och skönt i barnvagnen när dagarna snart blir kortare och kallare. En del åkpåsar är särskilt anpassade för den första tiden i liggdelen, men många kan användas även till sittdelen. Det finns åkpåsar som hör till specifika vagnar och universalåkpåsar som ska passa många olika vagnar.

Ta mig direkt till guiden: 12 bra åkpåsar för bebisen

Elin Edefrid har stor erfarenhet av barnvagnsstillbehör och arbetar som säljare på Din Baby. Tidigare har Elin Edefrid drivit Barnvagnsblogg.com och Hittabarnvagn.nu.

– Åkpåsarna som hör till de särskilda vagnarna brukar passa bättre, speciellt när det gäller sitt­delen. Men universalpåsarna har ofta roligare design och mer variation på mönster, säger hon.

Att tänka på när man väljer åkpåse

En åkpåse ska stänga ute kylan, men det är också viktigt att barnet inte blir för varmt. Glöm inte bort att öppna åkpåsen inomhus, till exempel i affärer. Känn efter med ett finger i barnets nacke att det inte svettas.

Hur klär man en bebis i åkpåse?

– Till ett mindre barn räcker det ofta med en tjockare tröja, mössa och vantar – utöver de vanliga kläderna – i åkpåsen på vintern. Med liggdelslocket på och suffletten uppfälld blåser det inte in i vagnen, säger Elin Edefrid.

På många åkpåsar går det att ta bort hela ovansidan, vilket kan vara praktiskt och gör det möjligt att använda åkpåsens underdel som liggunderlag även när det är ­varmare ute.

Så länge barnet ligger nedbäddat är det inte superviktigt att åkpåsen är vattenavvisande, även om många åkpåsar har den funktionen. Ofta har man ju både skyddande lock och regnskydd på vagnen när det regnar.

– När barnet blir lite äldre och börjar sitta upp brukar jag klä på en vinterjacka eftersom barnet gärna vill vifta med armarna utanför åkpåsen, säger Elin Edefrid.

Hur gör man om barnet vill komma upp ur vagnen med jämna mellanrum och inte har så mycket kläder på sig?

– Min son var en sådan som somnade direkt när vi gick ut med vagnen. Jag behövde i princip aldrig ta upp honom medan vi var ute. Men man kan alltid ta med sig en filt för säkerhets skull, så man kan vira in barnet om det vill komma upp, säger Elin Edefrid.

Måste man ha en åkpåse?

Visst finns det alternativ till åkpåse. I liggdelen kan man till exempel bädda med fårskinn i botten och ett täcke eller en tjock filt ovanpå. Fårskinn värmer, samtidigt som det andas. Men skippar man åkpåsen kan barnet behöva ha en overall på sig.

– Om man har ett barn som inte trivs i vagnen skulle jag välja overall och en annan typ av bäddning än åkpåse, så att man lätt kan plocka upp honom eller henne. Med både overall och åkpåse riskerar barnet att bli för varmt. Jag skulle själv inte krypa ner i en sovsäck med fullt skidställ på mig. Vill man ändå ha overall och åkpåse räcker det ofta med en tunnare fleeceoverall, säger Elin Edefrid.

Om det är riktigt kallt ute kan det vara en bra idé att isolera botten av­ barnvagnen med någon typ av underlag. Kylan­ kommer ofta underifrån. Har man en liggdel med ventilation i botten är det viktigt att stänga av ventilationen under­ vintern, tipsar Elin Edefrid.

– Ett fårskinn under åkpåsen ger bra isolering. Men det är främst om man har en rymligare liggdel, ­säger hon.

Guide: 12 bra åkpåsar för bebisen

1. Umami, 895 kr

Åkpåse Lightweight down från Umami.

Åkpåse Lightweight down från Umami.

Lightweight Down från Umami är en lättviktsåkpåse med yttertyg i nylon och stoppning av anddun och fjäder från certifierade tillverkare. Kan tvättas i maskin och torktumlas, passar upp till cirka 2 år. Finns i svart, marinblått och rött, 895 kr.

2. Bjällra of Sweden, 995 kr

Åkpåse Basic Collection från Bjällra of Sweden.

Åkpåse Basic Collection från Bjällra of Sweden.

Åkpåsen Basic Collection från Bjällra of Sweden är extra lång (105 cm) och har yttermaterial, foder och stoppning i polyester. Kan tvättas i maskin och hängtorkas, passar upp till cirka 3 år. Finns i kamouflage, svart, mullvad, 995 kr.

3. Bozz, 395 kr

Åkpåse Small från Bozz.

Åkpåse Small från Bozz.

Small från Bozz är en åkpåse för de minsta med yttermaterial och stoppning i polyester och foder i polyesterfleece. Kan tvättas i maskin och dropptorkas, passar upp till cirka 6 månader. Finns i svart, marin, mörkgrå, vit, grå-melange, svart-melange, brun, rosa, lila, 395 kr.

4. Angel of Sweden, 499 kr

Åkpåse Tärnaby från Angel of Sweden.

Åkpåse Tärnaby från Angel of Sweden.

Tärnaby från Angel of Sweden har yttermaterial i polyester, stoppning i polyestervadd, foder i polyesterfleece och en fuskpälskrage som kan tas av. Kan tvättas i maskin och plantorkas, passar upp till cirka 3 år. Finns i enfärgad svart, svart med reflex, helt reflex, leopardmönstrad, blommönstad, djurmönstrad, 499 kr.

5. Mountain Buggy, 999 kr

Åkpåse Mountain Buggy från Mountain Buggy.

Åkpåse Mountain Buggy från Mountain Buggy.

Åkpåsen Mountain Buggy från Mountain Buggy har yttermaterial i nylon, och foder och stoppning i polyester. Kan tvättas i maskin och hängtorkas, passar upp till cirka 3 år. Finns i svart, turkos, gul, 999 kr.

6. Babyzen, 1 499 kr

Åkpåse Yoyo Footmuff från Babyzen.

Åkpåse Yoyo Footmuff från Babyzen.

Åkpåsen Yoyo Footmuff från Babyzen har yttermaterial och stoppning i polyester och foder i polyesterfleece. Kan tvättas i maskin och hängtorkas, passar upp till 2–3 år. Finns i ljusbrun, mintgrön, röd, marinblå, svart, grå, rosa, 1 499 kr.

7. Vinterbloom, 1 299 kr

Åkpåse Chic från Vinterbloom.

Åkpåse Chic från Vinterbloom.

Chic från Vinterbloom har yttermaterial, foder, stoppning och fuskpälskrage i Oko-Tex-certifierad* polyester som inte kan tas av. Kan tvättas i maskin och torktumlas, passar upp till cirka 4 år. Finns i silvergrå, grön, svart, ­1 299 kr.
*Innebär att produkten inte innehåller kemikalier i halter som är hälsoskadliga. Källa: Forskningsinstitutet Swerea.

8. Britax, 1 150 kr

Åkpåse Shiny från Britax.

Åkpåse Shiny från Britax.

Shiny från Britax har yttermaterial, foder och stoppning i polyester. Kan tvättas i maskin och plantorkas, det finns inga åldersrekommendationer (men åkpåsen är liten, 93 cm lång och 47 cm bred). Finns i svart, grå, grön och vinröd, 1 150 kr.

9. The Tiny Universe, 1 495 kr

Åkpåse Baby Shelter från The Tiny Universe.

Åkpåse Baby Shelter från The Tiny Universe.

Baby Shelter från The Tiny Universe har yttermaterial i nylon, foder i polyesterfleece, stoppning i polyester och fuskpälskrage som kan tas av. Kan tvättas i maskin och plantorkas, passar upp till cirka 2 år. Åkpåsen finns till detta pris bara i detta utförande, 1 495 kr.

10. Uppababy, 1 499 kr

Åkpåse Cosy Ganoosh från Uppababy.

Åkpåse Cosy Ganoosh från Uppababy.

Cosy Ganoosh från Uppababy har yttermaterial i polyester, foder i polyesterfleece och stoppning i polyester. Kan tvättas i maskin och torktumlas, passar upp till 2–3 år. Finns i grön-, blå-, gråmelerad samt svart och grå, ­1 499 kr.

11. Diono, 1 299 kr

Åkpåse Classic från Diono.

Åkpåse Classic från Diono.

Classic från Diono har yttermaterial i nylon, och foder och stoppning i polyester. Kan tvättas i maskin och torktumlas, passar upp till 3-4 år. Finns enbart i mörkgrå, 1 299 kr.

12. Elodie Details, 1 299 kr

Åkpåse Elodie Details från Elodie Details.

Åkpåse Elodie Details från Elodie Details.

Åkpåsen Elodie Details från Elodie Details har yttermaterial, foder och stoppning i polyester, och avtagbar pälskrage i akryl och polyester. Kan tvättas i maskin och torktumlas, passar upp till cirka 3 år. Finns i svartvitt prickigt, blommönstrad, blågrön, rosa, mörkgrön, mönster i blågrönt, 1 299 kr.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.