Får man ge sitt barn vilket namn som helst?

Trenden i Sverige är att allt fler nyfödda får originella namn. Är det okej att ge sitt barn vilket namn man vill? Två bloggare tycker till.

Ja

”Man kan upptäcka olämpliga föräldrar”

”Namn som skulle vara omöjliga för tio år sedan släpps igenom idag, till exempel pojken som förra året fick namnet Lejontass eller flick- orna som fick namnen Änglavinge och Znövit. Och det finns inget som talar emot att den här trenden skulle avta, snarare tvärtom. Föräldrar blir mer och mer experimentella när det gäller namn på barn. Personligen har jag inget problem med att allt fler konstiga namn godkänns. Jag ser det mer som en möjlighet för sociala myndigheter att dra öronen åt sig, och i tid upptäcka olämpliga hemförhållanden. Lek med tanken att ett barn i framtiden får dras med tilltalsnamnen Svampbob-Fyrkant eller Ollon-Anders, då är det kanske en bra idé att personer som har med barnen att göra är extra vaksamma på föräldrarnas lämplighet. Det här skulle underlätta för allt från förskolelärare till bvc-personal att veta vilka barn det är viktigt att ha under extra uppsyn.
Därför anser jag att det är positivt att föräldrar blir friare att välja namn. För om en liten pojke heter Tryffelnäsa i förnamn, kan man nog misstänka att hans namn är det minsta bekymret för honom.”

Namn: Joakim Lamotte Ålder: 35. Familj: Gift med Sofia Lamotte, 32, Olivia, 3, och Simone, 11 månader. Bor: Göteborg. Gör: Journalist. Senaste projekt SVT:s Uppdrag granskning och Fittstim – min kamp. Aktuell med: Bloggen hotlamotte. com.

______________________________

Nej

”Man skulle höra namn som Sex ute på gatan”

EJ svarar jag på den frå- gan. Skulle man få ge vilket namn som helst till sina barn är risken övergripande att det hela spårar ur. Människor är olika och människor tycker och tänker olika, av just den anledningen är det bra att det finns gränser för vad man får och vad man inte får ge sitt barn för namn.Skulle man få ge sitt barn vilket namn man vill skulle det till exempel inte vara omöjligt att mindre intelligenta extremister skulle börja namnge sina barn efter legender inom deras rörelser. Man vill ju gärna inte att någon ny Hitler eller Stalin börjar figurera på våra gator. Eller att man helt plötsligt skulle höra namn som Gud, Coca cola, Ikea, Sex och Nicotin ute på stan.
Var går gränsen då?
Det är svårt att sätta en egentligen gräns på detta och på senare år har fler och fler namn godkänts i Sverige. Personligen tycker jag att ett namn som på något sätt kan uppröra folkgrupper på grund av dess betydelse eller innehåll är ett namn som inte bör godkännas.
Det finns hur många fina namn som helst att välja mellan. Varför ska vi krångla till det?

Namn: Hugo Rosas Ålder: 24. Familj: Sambo med Paula Uribe, 22, och Molly-Elise, 10 månader. Bor: Långbro park utanför Stockholm. Gör: Driver sajterna Vimedbarn.se och Myshowroom.se. Aktuell med: Pappaledighet.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren