Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Experternas 10 bästa tips: Så landar du mjukt i bebisbubblan

Just hemkommen från BB, med en liten bebis i famnen – är du redo för ditt nya föräldraliv? Vi bad vår panel om bästa  tipsen för tiden i bebisbubblan.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

1. Ge din känslighet en kram!

Anna Sylvén Björnör: ”Det brukar börja redan i graviditeten. Du blir känslig för allt, lipar för minsta lilla och tror inte att du är klok. Och när bebisen kommit kan det bli precis likadant för din partner. Men slappna av: det är meningen att du ska vara sådan! På så vis blir du lyhörd för ditt barn och dess behov. Men visst kan det ställa till det lite i det övriga livet att vara sådär alldeles hudlös ... Så var noga med att berätta att det är så du/ni känner, be folk i din/er närhet att ta hänsyn till det och tänk på att du så småningom blir ditt gamla vanliga jag igen.”

2. Bli inte orolig om dina nära relationer blir lite skakiga

Anna Sylvén Björnör: ”Inom psykiatrin brukar man benämna övergången till föräldraskap som en kris. När det kommer in ett barn i livet förändras nämligen alla ens relationer – till en partner, till föräldrar, till vänner, syskon, arbetskamrater... Om man är beredd på att det är så blir det kanske lättare att hantera att relationerna inte är sig lika på ett tag.”

3. ... men vänta heller inte för länge med att söka hjälp

Anna Sylvén Björnör: ”Men om den nära relationen, till exempel till din partner, efter ett halvår eller mer fortfarande är väldigt svajig eller bråkig – tveka inte att söka hjälp. Om ni har en hög stressnivå hemma, med till exempel många slitsamma gräl, kan det vara lätt att fastna i en situation som är svår att ta sig ur. Då kan det behövas hjälp utifrån, och det är bättre att söka den för tidigt än vänta tills det är för sent.”

4. Fyll frysen med käk

Manne Forssberg: ”Det är kanske så dags att tipsa om det nu ... men om du kan: fyll frysen med matlådor. Med första barnet gick min fru åtta dagar över tiden och då var det väldigt trösterikt att laga mat och tänka att ”när vi äter den här är vi föräldrar”. Vi lyckades inte lika bra med andra barnet eftersom hon kom två veckor för tidigt.”

5. Skryt på sociala medier

Manne Forssberg: ”Min mamma har fem barn och varje gång jag fick småsyskon svämmade rummet på BB och vårt hem över av besök och blommor. Nuförtiden går det utmärkt att tacka nej till besök – du kan ju ändå skryta om bebisen på sociala medier. Våga stanna i bubblan och be kompisar och familj att komma senare, det är för er skull och inget de ska ta personligt.”

6. Hoppa skuldkänslorna

Manne Forssberg: ”Det är lätt att tro att man ska känna den där enorma, mest omvälvande kärleken till sitt barn redan den första minuten på BB. Men så är det inte för alla – och det är helt okej. Det är som med alla kärleksrelationer, det tar tid att bygga en stark relation.”

7. Dela lika

Manne Forssberg: ”Om ni är två, gå igenom allt som behöver göras hemma. Och då pratar jag inte bara om att vara med barnet utan också om att gå med flaskor till återvinningen och pumpa barnvagnsdäck. Se sedan till att ni delar på uppgifterna, punkt.”

Läs också: 44 saker som händer när man delar på föräldraledigheten – enligt forskning

8. Lita på din magkänsla

Therese Isenborg:”Det finns ingen manual för 'så här funkar bebisar' – alla bebisar är olika. Om du som förälder har det i bakhuvudet och dessutom vågar följa din magkänsla kommer många saker att bli lättare. Du vet helt enkelt vad som är bäst för din bebis, oavsett vad alla andra säger. Idag bombarderas föräldrar ofta med goda råd från alltifrån svärföräldrar till kompisar, man kan läsa om i princip allt på nätet eller i böcker, och ibland försvinner liksom ens egen instinkt i alla dessa välvilliga råd. Om du har några frågor, ring Vårdguiden eller oss på bvc. I övrigt – gör det du tycker verkar bäst.”

9. Följ bebisens rutiner

Therese Isenborg: ”Det är ett lastgammalt tips, jag vet, men det funkar fortfarande lika bra. Innan bebisen är 6 månader är det ingen idé att ”träna” på några rutiner. Under de månaderna går bebisen nämligen igenom många olika faser och sömn- och matbehov ändrar sig ofta från en dag till en annan. Följ istället bebisens rytm i så stor utsträckning du kan så kommer det att flyta på mycket bättre.”

10. Kom ihåg att det är en kort period i livet

Therese -Isenborg: ”Att få barn är en jätteomställning och det kommer att komma dagar när allt känns för j-kligt. Ingenting funkar och man längtar bara tillbaka till sitt gamla liv. Men kanske blir de dagarna lite lättare om du vet att det är helt normalt – och att det väldigt snart kommer att vara annorlunda. Bakom krönet kan världens finaste period vänta, om du bara står ut en eller två dagar till.”

Artikeln publicerades i maj 2016.