EU satsar på för tidigt födda

Forskning ska förstå varför hjärnskador utvecklas.

Barn som föds mycket för tidigt får ofta hjärnskador.
För att förstå skadeprocesserna och hitta nya behandlingar satsar EU nu nära 30 miljoner kronor, bland annat på forskning vid Sahlgrenska akademin.
Det som framför allt kan skadas vid mycket för tidig födsel är nervcellernas långa utskott och det fettlager – det så kallade myelinet – som bildas under graviditetens sista tio veckor och som omger nervtrådarna.
– De celler som bildar myelinet tycks vara mycket känsliga för syrebrist och mycket av vår forskning fokuseras därför på hur man kan skydda dessa celler. I våra djurmodeller kan vi återskapa den vitsubstansskada som vi kan se hos prematurfödda barn, säger Henrik Hagberg, professor i obstetrik och gynekologi.
I USA och vissa andra länder kan barn som inte föds för tidigt men ändå riskerar en hjärnskada skyddas genom nedkylning, en metod som sannolikt kan komma att införas även i Sverige.
– För de fullgångna barnen tog det 15 år för forskningen att gå från experimentella studier till en klinisk strategi. Det är möjligt att vi nu har ytterligare tio års forskning framför oss innan vi har en behandling även för de prematurfödda barnen, säger Henrik Hagberg.
Inom EU föds varje år 40 000 barn så mycket för tidigt att de löper hög risk att utveckla hjärnskador som kan leda till inlärningsproblem, utvecklingsstörning, cerebral pares, synskada eller hörselproblem.
I det nya forskningsprojektet kommer forskare från sju europeiska länder att ingå.


Digital prenumeration
Digital prenumeration för endast 79kr/mån

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren