Dop eller namnfest – så gjorde vi

Dop eller namngivningsfest? Så här gjorde några familjer sina ceremonier unika.

Johanna och Johan Perwe, Vaxholm, ville att sonen Vilgot skulle döpas i kyrkan

Johanna berättar:

”Vi valde ett traditionellt dop i kyrkan eftersom både Johan och jag är med i Svenska kyrkan. Ingen av oss är aktiv kristen, men jag tycker att det finns något förtröstansfullt och fint med att barnet blir en del av Guds barnaskara. Det känns tryggt på något sätt.

Tanken var att dopet skulle vara bara för familj och den närmaste släkten. Men det blev ändå ett 40-tal gäster med alla barn och kusiner inkluderade. Festen efteråt höll vi enkel, vi bjöd på jordgubbstårta och saft hemma i trädgården.

Dopklänningen sydde farmor när vår äldste son döptes så den har – sin ringa ålder till trots – ett stort affektionsvärde för oss. Jag pimpade den lite med ett nytt sidenband, dels för att förnya den lite men framför allt för att killarna ska få varsitt minne från dagen. Själva klänningen kommer ju förhoppningsvis vandra vidare till nya små familjemedlemmar så småningom.”

Johannas och Johans doptips:
– Lyssna igenom psalmer på dopguiden.se inför dopsamtalet, så att ni kan hitta era favoriter i lugn och ro.

– Ta med en rejäl servett till ceremonin i kyrkan. Det kan bli både tungt och svettigt att stå längst fram och hålla barnet. Även om ni turas om.

– Bjud bara så många ni mäktar med. Det är ditt barns dag och han/hon vill ha pigga och utvilade föräldrar.

– Var inte rädd att be om hjälp med bakning etcetera. Många mor- och farföräldrar eller faddrar ser det som en ära att få hjälpa till.

–Ha en lekhörna till de allra minsta, så blir det ett roligare kalas för både stora och små.

Teresa Grundin och Daniel Olsson om Stellas dop i kyrkan

Teresa berättar:

”Vi hade dop i kyrkan på fjärde advent. Det kan tyckas lite väl nära jul men vi tyckte att det kändes både speciellt och lite extra mysigt att ha det just då. Alla 25 gäster verkade också uppskatta det. Stella var drygt 4 månader när hon döptes. Hon döptes i samma klänning som jag själv är döpt i.

Ceremonin var helt vanlig. Det som var väldigt speciellt för oss var valet av musik. Vi hade en tjej som sjöng och en kille som spelade gitarr. De sjöng Jeff Buckleys version av låten Halleluja. Vi älskar den låten båda två och den är väldigt speciell för oss. Under tiden som vi väntade Stella lyssnade vi ofta på den låten och vi bestämde oss för att ta med den till förlossningen. När Stella väl hade fötts och all personal hade lämnat rummet lyssnade vi på den precis som planerat och njöt av vår lilla dotter. Jag kan knappt hålla tårarna borta när jag hör den och den har verkligen blivit Stellas låt.

Kajsa och Erik som framförde den på dopet gjorde det helt fantastiskt bra och gästerna både grät och applåderade efteråt. Det är ett fint minne. Förutom Halleluja sjöng de även Nu tändas tusen juleljus.

Efter dopet åkte alla gäster hem till oss. Vi började så klart med lite glögg och pepparkakor eftersom det bara var tre dagar innan jul. Under tiden hade vi presentöppning. Därefter åt vi en varm och kryddig gulaschsoppa som vi hade lagat dagen innan. Till den hade vi crème fraiche och ett gott bröd. Efter det åt vi chokladkolapaj med glass.”

Mirkka och Anders Junttila hade en namngivningsfest för sin yngsta dotter Linna

Mirkka berättar:

”Vi höll till på terrassen till vårt sommarhus vid Vätterns strand, en vacker dag i juli. Den närmaste familjen var inbjuden, liksom en officiant som höll i själva ceremonin där barnets hela namn tillkännagavs – Linna Kim Johansson Junttila. Hon fick i samband med detta en blomsterkrans på huvudet, samt en välkomstgåva av oss föräldrar i form av en medaljong.

Vidare läste vi En walesisk barnmorskas välsignelse (hämtat ur boken Livsfrukt av Deborah Jackson, bokförlaget Max Ström, reds anm) över henne. Välsignelsen går ut på att man droppar vatten på barnets panna, en droppe för varje element, som sedan skänker skydd åt barnet å de olika elementens vägar.

Sedan fick gästerna säga några ord till Linna, vilket resulterade i både dikter och sång. Avslutningsvis fick Linna ta emot ett bigarråträd, som kommer att få växa sig stort tillsammans med henne (och som senare planterades bredvid hennes systers dito).

Vi avrundade tillställningen med lite champagne och tårta. Det blev en jättefin fest till vår dotters ära och vi är glada över att kunnat hälsa henne välkommen till livet, och familjen, på detta sätt.”

Petra Ranhem och Jonas Ljungdahl hade en namngivningsceremoni för sin son Simon

Petra berättar:

”Den 7 juni 2008 fick vår son Simon sina namn. Det var självklart att vi skulle ha Simons namngivning i det gula lusthuset på Fåfängan i Stockholm. 15 månader tidigare gifte vi oss där med utsikt över Stockholm.

Vad vi inte visste då, var att Simon redan var med oss. Simon föddes den 22 december 2007, mitt i den mörkaste vintern. Med en födelsedag så nära jul, ville vi också ge honom en egen sommardag, och därför planerade vi hans namngivning till den 7 juni.

Det var en strålande dag, alla släktingar, Simons kusiner och nära vänner med barn var där. Jag och Jonas hade planerat hela upplägget själva. Det var vi som presenterade vår son och hans namn för släkten.

Under hans skjorta hade vi en t-shirt med texten Jag heter Simon, Agne, Jonas. Vi hade valt sånger som alla barn kunde, Idas sommarvisa, Klappa händerna och Barfotavisan. Kusin Hanna satte på honom en blomsterkrans och Jonas höll ett tårfyllt tal till sin son innan vi skålade i champagne.

Efteråt blev det en riktig sommarlunch. Alla barn fick goodiebags med såpbubblor, godis och dricka.”

”Vi uppmanade alla att gemensamt vara faddrar”

John och Catharina Bennet om dottern Malvas kyrkliga dop, som de skrivit ner minnet av i boken En ängel vid din sida, som också var en dopgåva. Ceremonin hade för mamma Catharina en sorgkant eftersom hennes pappa och Malvas morfar då var svårt sjuk.

Till Malva i dopminne från mamma och pappa
”Du döptes en varm och solig lördag i augusti månad. Psalmerna vi sjöng i kyrkan var Tryggare kan ingen vara och En vänlig grönska. Utöver psalmerna sjöng elever till mamma Till dig, Maria och Nocturne. Du skötte dig exemplariskt i kyrkan och charmade alla med blixtrande leenden efter det att du fått vattnet på ditt huvud och prästen höll upp dig. Din morfar läste versen Jag ska skydda dig och strök dig på din kind och vi blev alla rörda till tårar.
När vi avslutat kyrkobesöket hade vi mottagningen i vår trädgård och pappa och mamma höll ett välkomsttal. Det viktigaste i talet var att vi uppmanade våra släktingar och vänner att gemensamt vara faddrar till dig, vilket alla nickade instämmande till. Sedan åt vi mat som farmor, mormor, moster och tant Lisa gjort i ordning och njöt med alla våra sinnen. Du sov nästan hela eftermiddagen!”

Mamma och Pappa

Amanda Holmgren och Joakim Rask lät döpa sin dotter Lydia i kyrkan

Amanda berättar:

”Vi valde att ha dop i april då vår dotter var 6 månader gammal. Vi hade en lagom stor dopcermoni där min kusin Alice Svensson (känd från Idol) och Lydias storasyster Thea sjöng vackert. Vi bjöd den närmaste släkten och valde att bjuda på kycklingsallad, hembakt bröd och cider i vårt hem efteråt. Vi bjöd också på rosa dopbakelser och vit marsipantårta.
Lydia hade en hemsydd dopklänning som moster/gudmor sytt åt henne, och som vi hoppas kommer att gå vidare i släkten framöver.”

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.