Det kan du göra åt platt huvud

Jo, vi vet, att ligga på mage tycker många bebisar är urtrist. Men fördelarna är många: Risken för en ojämn skallform minskar och bebisen får en starkare nacke – dessutom blir det roligare!

– Barn med sned skallform blir allt vanligare, och om det inte har gått för långt är det relativt enkelt att åtgärda. Om man upptäcker det innan barnet är 2 månader kan skallen korrigeras på en månad, eftersom huvudet växer mycket fort under de tre första månaderna, säger sjukgymnast Anna Öhman.

För att den sneda skallformen – skallasymmetrin – ska återgå till sin ursprungsform krävs dock att huvudet avlastas genom att barnet får ett särskilt träningsprogram. På vissa ställen säljs det särskilda hjälmar som sägs korrigera huvudformen, något som Anna Öhman är tveksam till eftersom det fungerar så pass bra att istället avlasta huvudet i tidig ålder. Vid hjälmbehandling krävs att hjälmen justeras ofta, något som kräver många och regelbundna inprovningar.

På frågan om hur ofta bebisen ska ligga på mage svarar Anna Öhman:

– Man ska låta bebisen ligga på mage i vaket tillstånd så ofta som möjligt, minst tre gånger om dagen. Börjar man redan när barnet är nyfött blir magläge en naturlig del av tillvaron, och något som en del föräldrar märker kan vara skönt för bebismagen.

Läs också: Gnällig bebis – varför är det så?

Platt huvud? Tänk på detta…

  • Prata med din bvc-sjuksköterska om dina funderingar. det är bra att låta någon utomstående titta på barnet.
  • Låt alltid barnet sova på en liten kudde, som också är Socialstyrelsens rekommendation.
  • Håll gärna koll på vilken ställning ditt barn sover i. om du märker att barnet alltid sover med huvudet i samma ställning kan du korrigera då och då.
  • Om du är höger- eller vänsterhänt påverkar ofta i vilken ställning du lägger barnet. ta för vana att lägga barnet från båda sidor av sängen.
  • Hitta en rutin för maggympan och håll dig till den, precis som när du byter blöjor på din bebis eller ger den mat.  

Artikeln publicerades i juni 2012.