Därför strular sömnen SÅ OFTA vid 8 månader

Har du också en 8-månaders som har börjat vakna på natten eller strula vid nattningen? Här är tipsen som bäddar för lugnare nätter och mer sömn för alla.

Här är tipsen som bäddar för lugnare nätter och mer sömn för alla.
Här är tipsen som bäddar för lugnare nätter och mer sömn för alla. Foto: GETTY IMAGES

Det kan börja som en ny sorts ängslighet, en oro natt och dag. Plötsligt vill din bebis vara nära, nära, och så fort du är utom synhåll kan det bli högljudda protester. Det är också nu – kring 8–9 månader, men det kan komma tidigare eller senare – många föräldrar vittnar om kraschade sömnrutiner och struliga nätter.

– Många barn visar under den här perioden att de har ett större behov av närhet till sina föräldrar. På nätterna kan de ha svårare att komma till ro; det är ju vid insomningen vi människor är som mest värnlösa och sårbara. Barnet kanske sover lättare och vaknar oftare än vanligt för att se om föräldern är där, säger Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström.

Reaktionen är en konsekvens av barnets nya insikter, menar hon:

– Från att helt ha litat på att någon annan ska ta hand om det förstår barnet att det kan bli övergivet. Det skapar en ängslan hos barnet, som ser till att avståndet till föräldern inte blir för stort.

"Inte konstigt om sömnen påverkas"

Reaktionen sammanfaller ofta med att barnet lär sig krypa, något som både kan vara spännande och öka behovet av närhet när världen känns stor och skrämmande.

– Att börja förflytta sig är en stor förändring på många plan. Musklerna används annorlunda och barnet upplever världen ur ett nytt perspektiv. Det är många intryck att bearbeta – inte så konstigt om sömnen påverkas, säger Malin Bergström.

”Ett sundhetstecken”

Oron i barnet sprider sig lätt till oss föräldrar.

– Många undrar vad det är som händer. Har min bebis en otrygg anknytning? Har jag gjort något fel? Men det är precis tvärtom; reaktionen är ett sundhetstecken. Barnet visar – mer eller mindre tydligt – ett anknytningsbeteende, säger Malin Bergström.

Något annat som ofta inträffar under barnets andra halvår är att föräldrarna, om de är två, byter av varandra under föräldraledigheten.

– Kanske är den som först har varit hemma redo att röra sig mer utanför hemmet. Detta kan krocka med barnets ökade närhetsbehov och skepsis mot främlingar. Det kan också göra att reaktionerna upplevs som mer problematiska än de skulle ha gjort annars, säger Malin Bergström.

Glesare amning och flaskning

Även universitetslektorn och barnmorskan Eva-Lotta Funkquist, som har forskat kring amning och spädbarnssömn, möter trötta föräldrar som berättar om jobbiga nätter under den här perioden.

– Ytterligare en förklaring kan vara att många som ammar glesar ut på tillfällena efter sex månader. Barnet kanske kompensations­ammar på nätterna. Även de som flaskmatar strävar ofta efter ett glesare måltidsmönster, vilket barnet kanske vill ta igen nattetid.

– För barnet är det ju inte bara mat, utan tröst och närhet också, säger hon.

”Lita på barnet”

Men går det att få lugnare nätter, och ­samtidigt stötta sitt barn?

– Det viktigaste är att anpassa sig efter barnet och lita på att det vet vad det ­behöver för att bli tryggt. Då blir det lättare för alla, säger Eva-Lotta Funkquist.

Barnpsykolog Malin Bergström håller med:

– Barnet behöver fysisk tillgång till föräldern. Det kan vara bra att påminna sig om att det här är en fas som ofta är över efter någon månad. Att man släpper rutinerna betyder inte att man sabbar dem för all framtid. Det går att börja om igen, säger hon.

Malin Bergström påminner om att ­sömnen inte är något man kan få ordning på en gång för alla.

– Det funkar inte så. Det här är en process som pågår under många, många år, säger hon.

”Låt barnet vara där du är”

Rent praktiskt, då? Hur gör man?

– Om barnet har flyttat ut ur föräldrasovrummet kanske det kan flytta tillbaka under en period, föreslår Malin Bergström.

Eva-Lotta Funkquist tycker att man, så långt det är möjligt, kan låta barnet vara där man själv är.

– Bädda en mysig plats i soffan på kvällen. Vissa barn somnar lättare om de blir burna. Sätt på en mysig låt och dansa. Amma eller flaskmata barnet till sömns om det funkar, och låt det äta lite oftare på dagen. Sov tillsammans, om barnet vill det.

Om man som förälder är desperat av sömnbrist, då?

– Är man två kan man dela på nätterna eller bestämma ett visst klockslag när den andre tar över. Annars kan man försöka sova när barnet sover, även på dagen, eller be någon som barnet litar på om hjälp, säger Eva-Lotta Funkquist.

Här hittar du fler artiklar om bebis och sömn!