Blöjfri – när barnet är moget

Blöja eller inte – det har med barnets mognad och mammas och pappas lyhördhet att göra.

När Tindra, 2 år, är hemma är hon stundtals utan blöjor. Hon använder toaletten eller pottan i stället.
– Jag har inte ägnat mig åt potträning med något av mina barn. Det har fått komma naturligt att bli blöjfri. Barnen har fått gå hemma utan byxor och bli uppmärksamma på att ”nu händer något”, säger Tindras mamma Lena.

Ordet ”potträning” har ingen positiv klang, tycker Lena:

– Som med allt annat gäller det att hjälpa barnet att förstå hur olika sammanhang hänger ihop. Men barn är olika mogna inom olika områden. Vi har många bekanta med barn i samma ålder som Tindra, som är försigkomna med talet men omedvetna om de egna kroppsfunktionerna.

Första gången Tindra satt på toa var hon 3 månader. Det var en ren slump att det blev så:

– Hennes pappa, Mathias, höll på att dö i tarmvred när han var 8 månader, vilket gjorde att jag var väldigt vaksam på Tindra. Bajsade hon inte på ett par dagar blev jag orolig. Jag var lyhörd för hur hennes mage fungerade och fokuserade på det, berättar Lena.

Signaler på att behöva bajsa: Bli stilla, mer aktiv, stånka

Signaler på att Tindra behövde bajsa var att hennes kroppsspråk förändrades. Hon kunde bli stilla, mer aktiv eller börja stånka.

– Då satte jag henne upp i mitt knä för att underlätta. Det är ju enklare att bajsa i blöjan sittande än liggande, konstaterar Lena.

Vid ett tillfälle låg Tindra på skötbordet när hon visade att det var dags. Då lyfte Lena över henne till toaletten och höll i Tindra. Och det fungerade. Därefter blev det automatiskt så att Lena och Mathias satte Tindra på pottan när de märkte att hon behövde bajsa.

– Det här är ingen metod i tio steg som fungerar på alla barn, menar Lena, men den fungerade för oss.

– En del tror att det ligger sträng uppfostran bakom, att vi surrat fast Tindra vid pottan för att tidigt få henne blöjfri, men vi har bara försökt vara lyhörda för Tindras behov och signaler, förklarar Lena.

Gäller att vara snabb

Att Lena och Mathias aktivt hjälpt Tindra att förstå hur det här med toabesök fungerar betyder inte att Tindra varit blöjfri sedan hon var bebis.

Hon har haft blöja på sig fram till 2 års ålder, men ofta varit utan hemma. Har det kommit något på golvet har det blivit uppenbart för Tindra vad det är som händer.

I takt med att Tindra allt tydligare signalerat att hon behövt kissa eller bajsa har blöjan varit torr i allt längre perioder.

När Tindra började förskolan vid 1,5 års ålder hade hon fortfarande blöja, fast hon då lärt sig säga till när hon behövde kissa.

– Det gäller att vara snabb när barnet säger att det behöver kissa och hjälpa till direkt, konstaterar Mathias och Lena.

Blöjfritt på förskolan

När Tindra blev torr på nätterna bestämde Mathias och Lena sig för att även testa blöjfritt på förskolan. Tidigare hade de tvekat lite eftersom de inte visste om Tindra kände sig trygg nog att be någon av fröknarna om hjälp.

– Varje dag som det fungerar är en bonus, tycker Lena och Mathias. Det går över förväntan, även om det händer olyckor ibland.

Föräldrar som tycker det är svårt att hjälpa sina barn sluta med blöjor, kan tänka att ”Pust, ytterligare ett måste att klara av. En tävling till i att vara en duktig förälder.”

– Det finns en press i alla möjliga sammanhang att prestera både som förälder och människa, funderar Lena. För Mathias och mig har det varit viktigt att inte pressa Tindra. Att Tindra blivit blöjfri tidigt beror inte på att hon är duktig, utan på att vi har kunnat samspela. Det får absolut inte handla om prestation när barnet ska bli blöjfritt.

Svårare i dag

– Händer det en olycka är det viktigt att med tonfall, kroppsspråk och blickar visa att det inte är något negativt, menar Lena.

Hon tror att det är svårare i dag för barn att sluta med blöja än det var för 15 år sedan.

– Man fokuserar så mycket på allt som rör barn i dag, sedan är superabsorberande blöjor så torra att barnet inte känner om det blir blött eller kallt. Märker inte barnet att något kommer i blöjan är det ju svårt att hantera kiss och bajs på annat sätt än genom att ha blöja på.

– Det är lätt att bli bekväm som förälder också, om barnet tränar på att vara utan blöja hemma får man ju under en period torka golvet flera gånger om dagen. Det blir mycket extra tvätt och städning.

”Att bli torr får inte bli någon prestation”

Marianne Rydin, sjuksköterska på bvc Knoppen i Stockholm, märker att allt fler föräldrar strävar efter att märka om bebisen behöver bajsa eller kissa, innan det hamnar i blöjan.

– Det får inte bli ytterligare en uppgift som läggs på nyblivna föräldrar, säger hon.

Att hjälpa barnet att sluta med blöja brukar vara rätt problemfritt, menar hon.

– De flesta föräldrar jag träffar gör ingen stor grej av att barnet ska sluta med blöja. Det sköter på något sätt sig självt om man har en avslappnad inställning, säger hon.

– Många provar gärna på sommaren, fortsätter hon. Då är det enkelt att vara blöjfri.

Barn som tidigt blir torra är inte ”duktiga”

Marinne Rydin tycker att det är orättvist att barn som tidigt blir torra uppfattas som duktiga:

– Så är det inte. Det har med barnets mognad att göra.

– Det senaste är att man som förälder ska märka redan när bebisen behöver kissa eller bajsa. För mig låter det som ytterligare en uppgift som läggs på nyblivna föräldrar, och de brukar ha fullt upp ändå. Samtidigt finns det ju många kulturer där man inte har blöjor, utan lyfter bort barnet från kroppen när det kissar eller bajsar.

Hennes tips är att leva i nuet och tänka att ”det löser sig”.

– Ska man hela tiden driva på utvecklingen leder det till onödig stress, menar hon. Föräldrar som inte tidigare tyckt att de haft problem kan tänka att de kanske borde göra på annat sätt i sitt föräldraskap.

En del menar att barnet fortare blir blöjfritt om det har tygblöjor eftersom det då känner att det blir blött.

– Jag vet inte om barnet har slutledningsförmåga och erfarenhet nog att föreställa sig torr blöja kontra blöt. Jag tror barnet struntar i vilken blöja det har, säger Marianne Rydin.

Kör man igång med potträning för tidigt eller kräver något av barnet som det ännu inte klarar av, kan processen fördröjas, menar hon, eftersom barnet varken är moget att styra sina behov eller ens förstå vad det handlar om.

– När barnet är moget nog att bli blöjfritt, brukar det tycka det är roligt att klara toalettbesöken själv och bli ”stor”, konstaterar Marianne Rydin.

Man får räkna med att barnet då och då inte kommer att hinna till toaletten eller pottan. När barnet varit sjukt är det lätt hänt till exempel. För då går ofta utvecklingen tillbaka lite.

– Men om barnet börjar kissa på sig igen efter att ha varit torrt en tid, kan det vara ett tecken på stress i barnets omgivning, säger Marianne Rydin.

Testar blöjfri-metoden

När Linus och Magdalena väntade sonen Viktor läste de om en metod från USA kallad ”blöjfri bebis”.

– Vi tyckte att det verkade lite knasigt, säger Linus. Men när jag funderade vidare tänkte jag att ”kanske funkar det”.

– När jag växte upp bodde vi under sex års tid i Bolivia, och där vi var fanns inga blöjor, fortsätter Linus. Föräldrarna fick försöka känna när barnet skulle kissa och bajsa och snabbt hålla ut barnet från kroppen då.

Viktor får sitta på pottan vid varje blöjbyte, och oftast kommer något då.

– Att använda sig av blöjfri bebis-metoden kräver jättemycket närvaro, säger Linus. Man måste i princip titta på honom hela tiden, så vi har blöjor på Viktor. När vi har tid att sätta Viktor på pottan kan han ibland ha samma blöja hela dagen utan att den blir blöt. Men det händer att vi inte orkar ta honom till pottan.

Linus poängterar att det inte handlar om potträning. Vad de gör är att hjälpa Viktor att behålla förmågan att kontrollera kiss och bajs. Då kanske det blir enklare för honom att sluta med blöjor när det är dags för det, tänker de.

– Det finns de som menar att små barn inte alls kan styra tarm- och urinblåsa förrän de är lite äldre, säger Linus.

– Men jag tror personligen att det nyfödda barnet har den för­mågan från första början, och att många barn förlorar den på grund av blöjor som suger upp allt.

Nyfödda känner att de kissar

Redan nyfödda känner att de kissar och barn kan i princip bli blöjfria mycket tidigt – men det kräver att någon av föräldrarna lever nära barnet och svarar på dess signaler om att det behöver kissa.

Det visar forskning som Anna-Lena Hellström, docent och uroterapeut, deltagit i. Studien har bedrivits vid Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, och har också resulterat i en avhandling som försvarades av doktorand Ulla-Britt Jansson den 12 juni 2007 vid Göteborgs Universitet.

– Vi har följt friska barn från tre månaders ålder och upp till sex år. Vi kan se att livshändelser som att börja förskolan, få syskon och separation påverkar barnet – oavsett om händelsen upplevts som negativ eller positiv. Barn som varit med om många livshändelser innan de blivit blöjfria, och dessutom haft svårt att anpassa sig till dessa, blir torra senare, säger Anna-Lena Hellström.

Även en nyfödd är medveten om att hon kissar, enligt Anna-Lena Hellström.

– Man kan se att barnet reagerar när det kissar, genom att till exempel vända sig eller vakna till om det sover, säger hon.
Det finns inget som säger att det är farligt att ha blöjor länge. Inte heller att tygblöjor gör det enklare att ”potträna”.

– Det finns hittills ingen studie som bekräftar detta, säger Anna-Lena Hellström.

Ett vanligt knep när man tränar blöjfrihet är annars att ta bort blöjan så att barnet känner när det kommer kiss i underbyxorna.

När det gäller att kontrollera tarmen gäller ungefär samma som för urinblåsan, enligt Anna-Lena Hellström.

Läs mer:

Potträna tidigt – nya råd och 5 tips att pröva

Babypottning – så här gör man

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.