Bebisar som kräks

Ann och Johnny vet hur det är att ha "kräkbarn". De är föräldrar till tre barn som har kräkts mycket.

– Våra tre söner har alla kräkts från att de varit nyfödda upp till 16 månaders ålder på grund av slapp magmun och omogna tarmar, berättar Ann och Johnny.

De har provat alla knep, från matningsteknik till medicin, utan att det har hjälpt.

Eftersom alla tre barnen varit friska och gått upp i vikt så har bvc inte brytt sig om kräkningarna.

”Kräkningarna har nästan tagit knäcken på oss”

– Vi har inte fått någon förståelse för hur jobbigt det kan vara fast kräkningarna nästan tagit knäcken på oss, säger Ann. Vi har nästan drunknat i spyor och ständigt varit nerkräkta. Man vet inte var man ska börja städa, ska man börja med att torka av barnen, golvet eller sig själv?

– Folk säger att ”Min bebis kräktes också, det gör alla barn”. Det är irriterande att höra när barnen kräks så mycket som våra gör. Det är inte bara en liten fläck på tröjan efter matning – det bara forsar ur dem. Vi har fått kasta mattor som blivit förstörda. Vi har skurat soffan ett flertal gånger, den kan vi ju inte kasta…

Flera gånger har Ann gråtit av förtvivlan. Men särskilt orolig har hon inte varit eftersom hon kunnat se att barnen är friska och mår bra, så kräkningarna har inte berott på någon födoämnesallergi.

Ett av de tips de har fått är att börja ge barnen fast föda så fort som möjligt för att det ska bli bättre.

– Fast det har inte hjälpt med något av barnen, konstaterar Ann och Johnny. Och det är jobbigare när barnen kräks upp riktig mat eftersom det lukar apa. Dessutom är det enklare att torka upp välling.

Kräks bara ibland numera

Av en kollega på sjukhuset fick Ann höra talas om att man kan pröva med magsårsmedicin till barnen. När Melvin och Salomon var 9 månader fick de en remiss till barnkliniken. Läkaren gav dem inte mycket hopp, men de bestämde sig ändå för att pröva.

– Men medicinen hjälpte inte.

Nu, när tvillingarna blivit 1,5 år, är det bättre. De kräks bara ibland och inte lika mycket.

– De kommer och hämtar oss och visar var ”olyckan” hänt någonstans numera, konstaterar Ann och Johnny.

Det känns som om det värsta är över nu, tycker de. Men ett tag såg de ingen ljusning.

– Vi skulle önska att bvc-personalen hade större kunskaper om kräkbarn så att de kan ge föräldrarna större förståelse och stöd. Vi har hela tiden tagit egna initiativ och sökt lösningar.