Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Behöver nyfödda bebisar ha mössa?

Ska nyfödda bebisar ha mössa på sig – även inomhus? Det rådet får man ibland. Vi frågade två barnmorskor och en barnläkare, som svarar lite olika. 

Foto: Echo Grid/Unsplash

Cecilia Chrapkowska, barnläkare och en av författarna till boken Praktika för blivande föräldrar

– Jag tycker att det är ganska bra att nyfödda har mössa på sig de första veckorna. Men man ska också komma ihåg att om man har en bebis som mår bra – det vill säga ett barn som äter, sover och verkar nöjt för det mesta – då har man gjort som man ska. Det vill säga, om man INTE har haft mössa till sin nyfödda bebis är det inget man behöver oroa sig för i efterhand.

Varför kan det vara bra med en mössa?

– Spädbarns värmeregleringssystem är omoget till en början, därför kan en mössa vara bra. En tunn bomullsmössa fungerar bra; det har ingen betydelse om det är en så kallad hjälmmössa med knytband eller en vanlig mössa. Har man ingen mössa med sig till BB brukar man få en strumpliknande variant av BB-personalen. Det är väl belagt i forskning att för låg kroppstemperatur är vanlig hos nyfödda och en av barnmorskans viktigaste uppgifter när barnet är fött är att se till att barnet är lagom varmt. Det är viktigt för att barnet ska orka suga och ställa om sig till livet utanför livmodern på ett bra sätt. Mössa är en viktig del i att hjälpa nyfödda att hålla rätt kroppstemperatur. Bebisens värmehållningsförmåga utvecklas successivt och det är rimligt att behålla mössan på i några veckor, tycker jag. Men som sagt, väldigt många spädbarn har ingen mössa inomhus och i väl uppvärmda hus verkar det gå alldeles utmärkt i alla fall. Så om barnet mår bra är allting bra.

Läs också: Bruksanvisning för nyblivna föräldrar – allt om nyfödda bebisar

Finns det några tillfällen när det är bra att nyfödda INTE har mössa?

– Ja, det beror på temperaturen. Om det är värmebölja kan det  vara bra om bebisen inte har mössa, för då kan den kyla ner sig via huvudet. Man får utgå från hur varmt det är och variera klädseln efter det.

För varm eller för kall bebis – hur vet man det?

– Barn som är kalla kan bli lite slöa och inte orka äta. Bebisar som är varma kan svettas, visa att de inte trivs och kanske vara ledsna. Jag tycker att man kan använda sig av det gamla knepet att sticka ner en hand vid barnets nacke och känna efter. Känns det svettigt och kvalmigt kan man öppna upp lite om barnet ligger nerbäddad i barnvagnen, eller ta av något plagg.

Jane Fogelström, barnmorska.
Jane Fogelström, barnmorska.

Jane Fogelström, barnmorska:

– Det finns inga allmänna rekommendationer om mössa eller inte på nyfödda; sjukhus kan göra olika. På en del sjukhus sätter man på bebisarna en mössa precis i början, den allra första stunden – kanske den första timmen bara – men inte sedan, inte inomhus, om allt är som det ska med bebisen.

Det finns ingen forskning på det

Varför sätter man på en mössa?

– Det är nog tänkt i förebyggande syfte, att minska risken för att bebisen ska bli kall. Det finns ingen forskning på det. Jag kan tänka mig att bebisar istället kan sjunka i temperatur om de har mycket hår som är blött och alltså under lång tid är blöta om huvudet.

Var kan den uppfattningen – att nyfödda ska ha mössa även inomhus – ha kommit sig av?

– Det finns ett råd att nyfödda ska ha mössa utomhus, eftersom blåst, även en varm sommardag, kan vara känsligt för en bebis. Det kanske har smittat av sig till att gälla även inomhus. Men barn i Sverige fryser inte ihjäl, de svettas istället.

Emilija Wilson, barnmorska och forskare på Karolinska sjukhuset.
Emilija Wilson, barnmorska och forskare på Karolinska sjukhuset.

Emilija Wilson, barnmorska och forskare:

– Jag skulle säga att det beror på. Det går inte att svara att nyfödda alltid ska ha mössa och det går inte heller att säga att de aldrig ska ha det. Det skiljer från situation till situation och från barn till barn. Om en bebis till exempel föds i en operationssal eller ett förlossningsrum där det är kallt, eller om man ska transportera barnet mellan olika avdelningar och vet att det kan bli dragigt, då skulle jag sätta på en mössa för att barnet inte ska förlora värme och därmed energi i onödan. Men om man däremot är inne på ett föräldrarum där det är varmt, luften kanske nästan står stilla, behövs inte mössa om man har ett barn som har kunnat hålla sin kroppstemperatur. Det är också viktigt att barnet inte blir för varmt. Och det är samma sak hemma. Pratar vi om fullgångna barn som är friska och mår bra skulle jag inte ha mössa hemma – om man inte vet med sig att man har väldigt kallt och dragigt, eller om man vill vädra och barnet inte ligger skyddat från draget. Man får anpassa sig efter situationen. Det jag tror att vi kan bidra med från vårdens sida är att stötta föräldrarna i att lära sig läsa av barnet och situationen: är det för varmt eller är det för kallt?

Läs också: Nyfödd – vad behöver en bebis?

Finns det undantag när mössa kan vara att rekommendera?

– Ett barn som föds för tidigt, eller är sjukt, har inte lika mycket energireserver och de barnen måste kunna lägga energi på annat än att få upp kroppsvärmen. Inom neonatalvården jobbar vi mycket med sådant som hjälper dem att bibehålla kroppstemperaturen, som att ligga nerbäddad hud mot hud med föräldrarna. Vi lägger också barnen i värmesängar och kuvöser och ser till att deras hud inte exponeras för onödig kyla. Där ingår användandet av mössa.

Ny forskning: Allt det här kan din nyfödda bebis

Om intervjupersoner i den här artikeln: 

Cecilia Chrapkowska är specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin och, tillsammans med Agnes Wold, författare till boken "Praktika för blivande föräldrar" (Wahlström & Widstrand).

Jane Fogelström är barnmorska med erfarenhet inom bland annat mödravård, förlossning och BB.

Emilija Wilson är barnmorska och forskare på Karolinska universitetssjukhuset, och har disputerat med en avhandling om mycket för tidigt födda barn med fokus på värmevård och bröstmjölk.