Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bebisens bajs – vad är normalt?

Gult bajs, löst bajs, grönt bajs, svart bajs, förstoppad … Barns bajs kan väcka många funderingar. Men behöver man vara orolig? Vi har ställt 15 frågor till Henrik Arnell, överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

Gult bajs, löst bajs, grönt bajs - eller förstoppad … Är barnets bajs normalt? Generellt sett kan barns bajs se ut hur som helst, säger experten.
Gult bajs, löst bajs, grönt bajs - eller förstoppad … Är barnets bajs normalt? Generellt sett kan barns bajs se ut hur som helst, säger experten. Foto: Shutterstock

Är det normalt att barnet bajsar så ofta? Så sällan? Så löst? Är det rimligt att bajset plötsligt är grönt och vad är det som gör att bebisen först har svart och sedan gul avföring?

Barns avföring gör ofta att vi föräldrar oroar oss, men svaret på våra frågor är nästan alltid ”Ja, det är normalt. Eller det är i alla fall ingen fara”, berättar Henrik Arnell, överläkare och sektionschef vid enheten för mag-, tarm- och leversjukdomar, Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

– Generellt sett kan barns bajs se ut nästan hur som helst, och det är oftast okej. Men det finns vissa saker med barns bajs som det är viktigt att känna till.

Här svarar överläkare Henrik Arnell på några av de vanligaste frågorna om barn och bajs:

1. Vad är normalt bajs hos barn?

Det normala är att det svarta barnbecket – det bajs som har legat i tarmarna under fostertiden – under de första dygnen ersätts av ett senapsgult, inte så illaluktande bajs. En del tycker att det luktar jäst bulldeg eller sur mjölk, men lukten varierar och det får lukta hur det vill. Ibland säger man att bebisar som ammas har ett bajs som är lite mörkare gult, medan bebisar som får ersättning har ett mer påskliljegult bajs. Det är en bra beskrivning, tycker jag.

Bajset kan ha olika konsistens. Det handlar mycket om hur snabbt det kommer ut genom tarmen. Hos bebisar är det tjocktarmens uppgift att suga upp vätska och spara på den. Ju långsammare den processen går, desto fastare blir bajset – och desto mindre ofta behöver man byta blöja.

När barnet börjar äta vanlig mat kommer det in nya bakterier i tarmen. Då ändras lukt, färg och konsistens. Avföringen blir kanske fastare, lösare eller mer varierad – ibland fast, ibland lös. Färgen blir mer brun men varierar också, ofta beroende på vad barnet äter. Och det kanske luktar mer som hos vuxna – det blir lite äckligare att byta blöja, kan man säga.

2. Grönt bajs – är det farligt?

Nej. Bakteriefloran i tarmen påverkas bland annat av vad vi äter och om vi har någon infektion, och vissa bakterier kan ge en ilsket grön färg. En del föräldrar beskriver det som limegrönt, men det kan lika gärna vara mörkgrönt. Möjligen kan grönt bajs också ha att göra med om barnet får väldigt mycket i magen väldigt fort – men det är inte farligt med grönt bajs.

3. Stämmer det att grön avföring kan bero på att barnet får tänder?

Bebisar kan bajsa grönt när de får tänder men även när de inte får tänder – så jag kan inte se att det finns en koppling mellan tänder och grönt bajs.

4. Hur ofta är det normalt att bebisar bajsar?

En del bebisar bajsar så sällan som var tionde eller var fjortonde dag. Är de glada och pigga är det inget problem. Då är det helt enkelt så att de har tarmar som är bra på att suga upp näring, och då blir det inte så mycket slagg över att bajsa ut. Andra barn bajsar sex eller åtta gånger per dag – kanske på grund av att de har en snabb tarmpassage.

Allt är okej, men om barnet plötsligt börjar bajsa löst tio eller tolv gånger per dag kan man misstänka att det är magsjuka som retar tarmen. En retad tarm vill ju göra sig av med innehållet så snabbt som möjligt.

Det sägs att barn vid 1 månads ålder i genomsnitt bajsar fyra gånger per dygn. Vid 7 års ålder sägs det att barn bajsar i genomsnitt en gång per dygn, men det kan variera mellan kanske två till tre gånger per dag och varannan dag.

Läs också: Vanligt att bebisar får röd rumpa – det här kan hjälpa! 

5. Hård i magen – varför är en del barn det?

De kanske har en alltför effektiv uppsugningsförmåga av vätska i tarmen. Hos en del barn kan tjocktarmen vara lite överambitiös, och det kan ibland bli till en ond cirkel: bajset blir fastare, processen i tarmen går långsammare, bajset blir ännu fastare …

Grönt bajs? Det kan bero på bakterier – men det är inte farligt.
Grönt bajs? Det kan bero på bakterier – men det är inte farligt.

6. Stämmer det att barn som bara ammas inte kan bli förstoppade?

Ja, i princip – i den meningen att det inte blir totalt stopp. Barn som helammas kan visserligen bli förstoppade, men endast undantagsvis. Däremot är det vanligt att en del barn blir väldigt gles-bajsande. Och det är jättevanligt att föräldrar blir oroliga för att de tolkar sitt barns glesa bajsande som förstoppning – vilket alltså så gott som aldrig är fallet.

Gör det ont när barnet ska bajsa? Då kan det vara förstoppat.
Gör det ont när barnet ska bajsa? Då kan det vara förstoppat.

7. Hur vet man om en bebis är förstoppad eller bajsar sällan?

Man tittar på allmäntillståndet. Man kan lita på sin bebis på det sättet. Ser den ledsen ut, har den tappat aptiten? Om inte så är den nog inte förstoppad.

Läs också: Vita slingrande trådar i bajset kan vara springmask

8. Förstoppning – vad kan man göra för att hjälpa?

Rådfråga bvc. Det varierar från barn till barn. Men generellt: Har man förstoppning kan det funka bra med lite fruktpuré, till exempel katrinplommonpuré. Fruktsockret drar ut vätska till tarmen, och det gör bajset lösare plus att barnet kan bli lite pruttigare.

9. Lös i magen – varför är en del det?

Barn med ”lata tarmar” kanske ofta är lite lösa i magen. Det finns en diarré som småbarn kan få som ibland kallas toddlers diarrhoea eller peas and carrots. Barn som har mycket fart på magen, så mycket att förskolan ofta säger att barnet är magsjukt, kanske bara har diarré för att maten passerar genom tarmen så snabbt. Man får kolla med bvc. Hittar man ingen annan orsak är det nog småbarnsdiarré. Pröva i så fall att minska på frukt och fibrer och ge lite mer fett. Lösa magar brukar stabilisera sig före 6 års ålder.

Läs också: Potträna på 3 dagar – så här går det till

10. Kan bebisar bli "förkylda i magen" och få diarré istället för snuva?

Vissa virus kan sätta sig i både tarm och luftvägar eller antingen i tarm eller luftvägar, så – ja.

11. Vad bör man känna till om barns bajs?

Att bajs kan se ut hur som helst och att det är okej – bara det inte är avfärgat, blodstrimmigt i mer än en vecka eller löst och svart (se kommande frågor, redaktionens kommentar). Man bör också kolla upp om större barn har en fettglänsande avföring som flyter i toalettstolen.

Är bajset vitt, eller avfärgat som man säger, kan det vara ett tecken på sjukdom.
Är bajset vitt, eller avfärgat som man säger, kan det vara ett tecken på sjukdom.

12. Avfärgat bajs – vad innebär det?

Det är bajs som är vitt – kittvitt, brukar vi säga – eller lite beige, som ljus lera. I sådant bajs fattas ämnet galla. Galla hjälper tarmen att suga upp fett från bröstmjölken, ersättningen och maten. Utan galla åker fettet rakt igenom, och i fettet finns de fettlösliga ­vitaminerna A, D, E och K som i tur och ordning är viktiga för synen, benstommen, nerverna och koagulationen.

Om det fattas galla i bajset är det stopp, antingen från gallvägarna eller inne i levern. Avfärgat bajs är tecken på en gallvägs- eller leversjukdom som barn kan födas med. Det är lyckligtvis ganska ovanliga sjukdomar, men kännedomen om dem är inte stor överallt inom vården. Om bajset är avfärgat under flera dagar, kontakta bvc eller sjukvården. Ta gärna med en blöja eller ta en bild av bajset.

Är man uppmärksam på avfärgat bajs kan man rädda liv. Och ofta mår de här barnen hur bra som helst, men de är lite gula i skinnet, precis som barn med nyföddhetsgulsot.

Läs också: Hur lyckas vi med potträningen? Barnpsykolog Malin Bergström svarar

13. Blod i avföringen – vad innebär det?

– Blodstrimmor är egentligen ingen fara. Slemhinnorna i ändtarmen kan lätt spricka, särskilt om man har den minsta infektion. Hos små bebisar är blodstrimmor i bajset nästan alltid något som går över. Om barnet mår bra och om det är tillfälligt, bara i några blöjor under några dagar, kan man lugnt avvakta. Om det fortsätter i en vecka eller om det blir mer blod är det fortfarande ingen fara, men då är det rimligt att söka sig till vården och i alla fall visa upp en blöja. Blodstrimmor i bajset kan ibland vara tecken på att barnet är känsligt för proteiner i bröstmjölken eller ersättningen. Det växer ofta bort, ibland fort.

14. Löst och svart bajs – vad innebär det?

– Att bajset är löst och svart av koagulerat blod är mycket ovanligt. Om en hel blöja fylls med lös, svart avföring mår barnet förmodligen inte riktigt bra, och då ska man söka sjukvård. Oftast är det ingen fara. Svart, löst bajs kan till exempel bero på att ett kärl eller ett litet kärlnystan i tarmens slemhinna gått sönder, eller att en polyp, ett slags utbuktning på slemhinnan, börjar blöda. Men koagulerat blod i bajset kan också, särskilt hos för tidigt födda, bero på en kraftig tarminflammation. Då mår barnet inte bra, och då är det viktigt att söka sjukvård.

15. Om bajset är fett och flyter – vad innebär det?

– Om ett större barn mer än tillfälligtvis har riktigt fettglänsande avföring som ligger och flyter i toalettstolen brukar vi inom vården fundera på om barnets tarmar har svårt att ta upp fett av någon anledning. Om det blir så återkommande får man fråga på bvc. Om barnet har blöja kan man gärna ta med den till bvc och visa. Men oftast är det bara överskottsfett som barnet inte behöver – jag har rätt stor tilltro till bebisens tarmar, och man ska lita på en bra viktkurva.

Läs också: Magsjuka barn – inkubationstid, smitta och behandling