Albin har hjälm nästan dygnet runt

En specialgjuten hjälm från USA ska rätta till formen på Albins huvud. 23 timmar om dygnet har han den på huvudet, och behandlingen har redan hjälpt.

Albin är 11 månader gammal och tillbringar nästan dygnets alla timmar med hjälm, även när han sover.

– Många tror att hjälmen är till för att Albin inte ska stöta emot saker, säger Albins mamma, Ulrika Johansson.

Men förklaringen är en annan. Albin har hjälm för att korrigera en skallasymmetri.

– Albin föddes med en kort nackmuskel och låg bara på ena sidan, vilket ledde till att huvudet blev platt där, förklarar Ulrika.

Hjälmen har Albin 23 timmar per dygn.

– Vi tar av den en timme på morgonen och tvättar Albins huvud och hjälmen. Det luktar inte så jättegott…

När hjälmen är av tittar de också efter så att inte hjälmen trycker emot någonstans och ger röda märken.

Tydlig förändring

När behandlingen påbörjades så var skallens skevhet två centimeter, nu är den sex millimeter. Ulrika tycker att förändringen är tydlig.

Albin har snart haft hjälmen i fyra månader. Plattheten upptäckte hans föräldrar redan när Albin var 2 månader, men det tog lika lång tid att få tid hos en barnläkare, och sedan skulle hjälmen gjutas, i USA.

Ulrika menar att de haft tur som träffade en läkare som erbjöd just hjälmbehandling, med tanke på vad det kostar.

– Det gäller att få landstinget att godkänna behandlingsmetoden, säger Ulrika. Vi fick hjälmen på remiss, man kan nog betala själv, men jag tror att det är väldigt dyrt. Många som jag har haft kontakt med på en föräldrasajt säger att de inte fått sin ansökan om hjälm beviljad, en del med motivationen att behandlingen inte är riktigt prövad.

Ulrika kände till att hjälmbehandling mot skallasymmetri fanns, däremot visste hon inte hur sned skallen skulle vara för att det skulle bli aktuellt med hjälm.

Avgjutning av skallen

– Vi fick åka till Stockholm för att göra en avgjutning av Albins skalle. Ortopedingenjören som gjorde avgjutningen sa att även om man inte gör något kan den platta skallen fixa till sig av sig självt, men att det är dumt att chansa.

Jag tänker att Albin ska ju växa upp med och leva med sin skallform. Och en skalle som man så tydligt kan se är sned, är nog inte så roligt att ha när han blir äldre. Dessutom kan en kraftig asymmetri påverka både syn och hörsel. Eftersom hjälmen används mellan tre till sex månader tyckte vi det var värt att prova, det är så liten tid i barnets liv det handlar om.

En gång i månaden träffar de en ortopedtekniker för att mäta Albins huvud och justera hjälmen och tre gånger har de träffat barnläkaren för att se hur behandlingen fortskrider. Hjälmen justeras även vid behov, till exempel om den klämmer, vilket visar sig som röda partier, något som har hänt två gånger.

När de är ute på stan så tittar – och viskar – förbipasserande:

– Albin är en vandrande skyltdocka. Många tisslar och tasslar, en del pekar på hjälmen. Många vet inte vad den är till för. Skönast är att de frågar.

Hjälmens motiv valde Albins storasyster Julia. Hon är van vid hjälmen och tycker inte den är något särskilt. Hon berättar gärna om den – och varför Albin behöver den – för sina kompisar på dagis.

Att behandla med hjälm har inte inneburit några svårigheter för familjen.

– Det har aldrig varit något problem för Albin att ha hjälm, han godkände den från dag ett. Han flinar när vi tar på honom hjälmen, han vet ju inget annat.

– Hjälmen ser fräsig ut och kan pryda bokhyllan sedan. Det enda som förändrats är att Albin behöver lite större mössa just nu…

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren