Åka framåtvänt stressar små barn: Studiens slutsatser överdrivna

Att det kan vara känsligt för barn att åka framåtvänt ifrågasätts av svenska experter. Men alla är eniga om att barn åker bäst bakåtvänt.

Margareta Brodén är barnpsykolog med många års erfarenhet inom barnpsykiatrin, och har arbetat mycket med samspelet mellan föräldrar och deras späd- eller småbarn. Hon har gått igenom den brittiska studien för Vi Föräldrars räkning:

– Jag tycker att man drar alldeles för stora växlar när man pratar om att vagnen skulle påverka hjärnans utveckling. Allt vi gör i relation till andra bidrar ju till hjärnans utveckling, men att peka ut just tiden i vagnen blir väldigt drastiskt. Det finns ju inga barn som tillbringar hela dagarna i vagnen.

– Jag tycker att man är fel ute när man pratar om potentiella skador.

Bakåtvänt bäst

Däremot, menar Margareta Brodén, är de flesta som jobbar professionellt med barn överens om att det bästa är en vagn som är vänd mot föräldrarna under de första åren. En viktig orsak är att barnet behöver dela sina upplevelser med föräldrarna på ett sätt som inte går att göra om barnet åker framlänges.

– När barnet åker i vagnen och blir upp­tagen av en katt som springer förbi är det bra för barnet att höra mammas eller pappas röst som uppmärksammar det barnet ser och säger ”åh, ser du katten som springer där!” Det formar en djup gemenskap mellan föräldern och barnet – vi ser samma sak.

– Barnet behöver också hjälp med att reglera det nya det ser. Det andra halvåret är en viktig utvecklingsperiod när barnet behöver den här hjälpen. När vi vuxna ser en vacker solnedgång, blir upplevelsen djupare om vi har en vän bredvid oss som betraktar samma sak. På samma sätt behöver barnet dela upplevelserna.

För mycket stimulans

Ylva Ellneby är specialpedagog och har bland annat skrivit böckerna Stressade barn och Barns rätt att utvecklas, som bland annat tar upp barnets språkutveckling.

– De här resultaten förvånar mig inte alls, säger hon om den brittiska barnvagnsstudien.

– Föräldrar vill i allmänhet sina barn väldigt väl men man förstår inte när barnet överstimuleras.

Ylva Ellneby menar att barn upp till 6 månaders ålder är mest intresserat av föräldern, inga andra intryck behövs egentligen. Även därefter är behovet av förälderns ansikte och röst stort, både för språkutvecklingen och för att kunna läsa av mamma eller pappa när något händer.

Ett vanligt argument från föräldrar som har barnet framåtvänt är att barnet själv ville sitta så – att barnet inte är nöjt med att åka baklänges och inte se så mycket.

– Där gör vi vår egen vuxentolkning. Barnet kanske menar något helt annat med sin reaktion, men vi tolkar åt barnet.

Sen kan det vara så att barn under en promenad kan vilja bli stimulerade en stund, men sen behöver vila sig genom att vara vänd mot föräldern.

Som förälder vill man gärna att barnet ska få uppleva saker och det behöver inte vara fel, men det ska vara i lugnt tempo, tycker Ylva Ellneby.

Margareta Brodén håller med:

– Det kan vara nyttigt att tänka på, att barnet är ganska ensamt där i vagnen och behöver sin mamma eller pappa, säger Margareta Brodén.

Prata direkt med barnet

Om man nu har en framåtvänd vagn och tillbringar mycket tid utomhus i en stressig miljö – kan man ”kompensera” det på något sätt för barnets bästa?

– Om barnet åker vänt från föräldrarna kanske man kan tänka på att inte välja den mest trafikerade gatan, inte prata i mobilen utan istället prata direkt till barnet. Och kanske även stanna till och ge lite fysisk närhet, som att hålla handen en stund och prata med sitt barn, säger Margareta Brodén.

Ylva Ellneby menar att det spelar stor roll hur omgivningen ser ut. På en lugn skogsväg har barnet förstås betydligt mer tid på sig att hantera intrycken än på en livligt trafikerad stadsgata.

– Har barnet fått väldigt mycket intryck under dagen är det klart att det är bra att se till att det är rofyllt hemma.

– Jag tycker att man ska tänka efter; ”hur har det varit idag?”. Vilka stunder har man haft till samtal med sitt barn? Har barnet lekt? Har man haft någon gosestund?

Ylva Ellneby föreslår att man som förälder gör en egen liten ”tidsstudie” för att se till barnet får alla bitar tillgodosedda. Har det varit väldigt stirrigt och stressigt runt barnet – försök ge barnet mer lugn och ro när ni kommer hem.

– Att vara ute i naturen är också väldigt bra för barnets hjärna, det motverkar stress. Liksom leken, den är jätteviktig.

– Barnet ska kunna ”bara vara” i ett tillstånd, kunna sitta i lugn och ro och leka eller vara i badkaret, till exempel.

”Många intryck farliga”

Barnläkaren och professorn Hugo Lagercrantz anser också han att en vagn där barnet är vänt mot föräldern, är bättre för barnet.

– Barn är mindre intresserade av utsikt, de vill framförallt ha social kommunikation. Om de ser något spännande, som en häst, vill de fånga mammans eller pappans uppmärksamhet. När de pekar på den uppmärksammar barnet inte bara hästen utan de vill också att man ska ”titta på mig”.

Hugo Lagercrantz tror däremot inte att intrycken från utemiljön behöver vara så farliga för barnet.

– Ett barn mår inte dåligt av för mycket intryck, kanske tvärtom. Om det inte förmedlas via tv förstås.

– Det är i alla fall bättre att titta på naturen eller staden på ett naturligt sätt än att utsättas alla zappningar och zoomningar på tv, som inte är naturligt för barnets hjärna.

Han ger däremot inte mycket för de nya så kallade ”multivagnarna” som kan tas med ut i jogging- och skidspåret.

– De är nog mer till för föräldrarna än för barnen. Istället för att föräldrar och andra vårdnadshavare verkligen är tillsammans med sina barn tror de att det räcker att vara i närheten och kolla sina mejl, prata i mobiltelefon eller jogga med sportvagnen.

Barnvagnstillverkaren: Undersökningen bristfällig

Hos Mountain Buggy, som tillverkar den populära Urban Jungle-vagnen med många trehjuliga, framåtvända modeller, tänker man inte ändra något i sin produktion trots de nya rönen.

Ross Pearce är design- och utvecklingschef på det nya zeeländska barnvagnsbolaget:

– Jag anser att den här undersökningen är bristfällig, säger han.

– Under de första sex månaderna i livet är det värdefullt med kontakt ansikte mot ansikte. Men därefter är det extremt viktigt att även upptäcka världen runt omkring. Vi har flera undersökningar som stödjer oss i den uppfattningen och kommer inte att ändra något utifrån den här studien.

När kan man vända sitt barn framåt då?

Margareta Brodén: Efter 18 månader, när språket blir mer bärande i kommunikationen, kan man dela upplevelser med hjälp av ord. Man kan guida, förbereda och lugna barnet inför möten med okända upplevelser, med verbal kommunikation och inlevelse via rösten.

Hugo Lagercrantz
: När barnet är 4 år, men då behöver man väl knappast vagn längre. I första hand ska den sociala kontakten, språkutveckling med mera prioriteras. Barn är säkert roade av gatulivet, men de har ju också massa frågor som är svårare att besvara om barnet sitter framåtvänt.

Ylva Ellneby: Det är alltid vanskligt att säga en exakt tidpunkt eftersom det är väldigt individuellt. Det är så mycket som beror på omgivningen och barnet självt. Men när barnet självt vrider sig runt för att se och upptäcka kan tiden vara inne – när det är sulkydags.

Plus med bakåtvänd vagn

– Barn stimuleras mer av att möta sina föräldrar än av att ”titta på utsikten”, enligt svenska experter.
– Barn behöver dela sina upplevelser med en vuxen, och få hjälp att tolka det som händer runtomkring vagnen under promenaden.
– Barn som åker vända mot sina föräldrar skrattar oftare under färden.
– Föräldrar pratar mer med sitt barn när de har det vänt emot sig.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren