Åka framåtvänt i barnvagnen eller inte?

Gör framåtvända vagnar att barn blir stressade och får ett fattigare språk? Ja, anser forskare vid Dundee University´s School of Psychology i Skottland.

”Åka framåtvänt stressar små barn”

Coola cityvagnar med tre hjul, praktiska duovagnar med framåtvända sittdelar och trendiga lösningar med babyskydd och vagn i ett. Allt fler barn åker framlänges i vagnen från låg ålder, en del redan från födseln.

Vid Dundee University’s School of Psychology i Skottland hissas nu en varningsflagga. Psykolog Suzanne Zeedyk har i en studie observerat 2 722 brittiska föräldrar med barn – och hon är bergsäker: Att åka framåtvänt kan skada barnet och påverka hjärnans utveckling.

Några av studiens viktigaste upptäckter:

– Föräldrar som använde bakåtvända vagnar pratade dubbelt så mycket med sina barn under promenaden, jämfört med dem som hade barnet vänt ifrån sig.
– I en grupp på 20 barn skrattade hälften av barnen när de satt i bakåtvända vagnar under promenaden, medan bara ett barn i framåtvänd vagn skrattade under samma resa.
– Barnets hjärtfrekvens sjönk något när de blev placerade i en vagn vänd mot föräldrarna. De somnade också i dubbelt så hög grad, jämfört med i den framåtvända vagnen.

SOMNAR LÄTTARE
– Detta är viktigt, med tanke på att du är mer benägen att somna när du känner dig avslappnad och säker, menar Suzanne Zeedyk.
– Vår studie visar att livet i barnvagnen är känslomässigt isolerat och troligen stressigt för många barn idag.
Och stressade bebisar växer upp till oroliga vuxna, det hävdar i alla fall Suzanne Zeedyk.
När föräldrarna påstår att de vänt vagnen för att barnet inte var nöjt med att åka bakåtvänt, tycker Suzanne Zeedyk att föräldrarna gör en vuxen tolkning av barnets beteende.
– Att använda framåtvända vagnar ses ofta som att man ger barnet mer att titta på och förhindrar att de blir uttråkade. Men om barnet inte har förälderns ansiktsuttryck och kroppsspråk tillgängligt får det ingen hjälp att avgöra om det som det ser är hotfullt, roligt, intressant eller farligt.
I slutet av sin studie går Suzanne Zeedyk så långt att hon varnar för att barnet kan utsättas för ett trauma av att åka i en framåtvänd vagn. Ett trauma som kan påverka barnet länge i livet. I studien fanns nämligen några få barn som försökte få sina föräldrars uppmärksamhet men misslyckades.
– Att bli lämnad ensam och känna obehag under för lång tid ger ett trauma för barnet. Och om föräldrarna inte ser sina barns ansikten, kan de inte avgöra hur stressat deras barn faktiskt är.

Studien vid Dundee University’s School of Psychology i Skottland bestod av två delar:

Del ett var en observationsstudie som gjordes på 54 platser runt om i Storbritannien, där totalt 2 722 par med föräldrar och barn studerades både i framåt- och bakåtvända vagnar. Barnen var från nyfödda upp till cirka 3 år gamla.

Studien bygger på totalt 39 timmars observationer, där observatören suttit på en bänk, uteservering eller liknande och studerat förbipasserande. Föräldrarna visste inte om att de var iakttagna.

Del två var ett småskaligt experiment med 20 par med mammor och barn där man närmare studerade hur mamman och barnet agerade, beroende på vilken av vagnarna barnet åkte i. Här visste mammorna om att de studerades, och de och barnen hade bland annat på sig inspelningsutrustning för att man skulle höra hur mycket de pratade med varandra.

Tänk på det här under promenaden

– Prata med barnet under färden.
– Strunta i mobilen och ljudboken så länge barnet är vaket.
– Välj så lugna gator som möjligt.
– Har ni haft en hektisk dag på stan, se till att kompensera för det genom att ha det lite extra lugnt och skönt hemma.
– Ha barnet bakåtvänt så länge som möjligt.

Publicerad i Vi Föräldrar nr 7, 2009.