Första tiden med bebis – 3 röster

Den första tiden med en bebis är ofta allt annat än en rosaskimrande förälskelse. För vissa tar det lite längre tid att landa.

”Det dröjde innan vi fick kontakt”

”När vi kom hem från BB efter att Emil hade fötts kände jag mig helt tom. Det hade varit så intensivt med förlossning, alla känslor, besök av mor- och farföräldrar och all information man fick med sig. Jag fick en konstig känsla av att ’nu var allt över’. Jag hade svårt att se Emil som mitt barn, det kändes mer som att han bara var på besök och jag kände mig lite klumpig när jag bar honom, ammade och bytte blöjor. Känslan satt i säkert en månad. Sedan började vi få mer kontakt, han tittade på mig och jag kände att jag betydde något för honom. Efter det började det vända.”

Mamma, 31 år 

”Jag kände aldrig någon anknytning”

”Min fru hade ett barn sedan förut så när vår gemensamma son föddes var hon så van vid allting. Själv var jag rädd för att göra fel och lät henne göra allting. Därför kan jag se idag att jag aldrig lärde känna William ordentligt från början. Jag längtade inte hem när jag var på jobbet utan tyckte bara det var skönt. På kvällarna försökte jag hitta på annat att göra. Ärligt talat kände jag inte den där riktiga anknytningen till honom förrän jag blev pappaledig och fick egen tid med honom. Då var han 14 månader.”

Pappa, 35 år 

”Jag var arg och irriterad på Elsa”

”Jag bor i Stockholms innerstad och hade sett mig själv som en äkta ’lattemamma’, med barnvagn och väninnor på caféer runt om i stan. Sedan kom Elsa, med kolik. Det kändes som att hon skrek jämt och hon hatade verkligen att ligga i vagnen. Så vi var mest inne hela dagarna och jag kom ofta på mig själv med att känna mig arg och irriterad på Elsa för att hon inte var ett snällare barn så att vi kunde göra allt jag hade planerat. Den känslan höll i sig länge.”

Mamma, 29 år

Artikeln publicerades 2010.