Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bebis 3 månader – så kan det vara

3-månadersbebisen har just gått in i den mest sociala tiden i en människas liv, sägs det ibland. Många bebisar i den här åldern älskar människor – och allra mest föräldrarna, förstås.

Många bebisar i 3-månadersåldern älskar människor - och kanske kan det komma en extra jobbig period nu, när man bara vill vara nära. (Barnet på bilden har inget samband med texten) Foto: Shutterstock
Många bebisar i 3-månadersåldern älskar människor - och kanske kan det komma en extra jobbig period nu, när man bara vill vara nära. (Barnet på bilden har inget samband med texten) Foto: Shutterstock

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Denna artikel, och de andra under rubriken ”Så kan det vara …”, har tagits fram i samarbete med en psykolog (Eva Lyberg) och föräldrar till 21 barn från 0 till 6 år.

Psykologen har intervjuats om vad som är aktuellt kring barns utveckling i olika åldrar. Utifrån det har föräldrarna intervjuats om hur de upplever sina barn just nu. Psykologen har därefter tagit del av föräldrarnas berättelser och förklarat varför vissa saker ofta är så typiska i de aktuella åldrarna.

Materialet har bearbetats till två texter om varje ålder; en som porträtterar vart och ett av de 21 barnen  och var i utvecklingen de befinner sig just nu, och en som förklarar orsaker, samband och fördjupar förståelsen för barns utveckling.

För att komma till startsidan om barns utveckling, med länkar till alla "Så kan det vara"-artiklar, klicka här.

Om Vera, 3 månader

Något har hänt. Det är svårt att sätta fingret på vad det är, men Vera är mer som en egen person nu, tycker hennes mamma Anja. Mer som en individ. När Anja kommer in till sin nyvakna dotter på morgnarna dröjer det inte länge förrän Veras ansikte spricker upp i ett stort leende. Och när Anja pratar sticker Vera emellan med små ljudkommentarer – hon kanske säger ”Ga!”, ger ifrån sig lite förtjust gurgel eller låter på något annat sätt.

Numera kan Vera också vara den som tar initiativ till samtal. Hon söker ögonkontakt, och hon har börjat ropa. Ljud är grejen, har hon kommit på. Om inte mamma är hos henne kommer hon ju om man låter, så Vera ropar, rakt ut. Mycket effektivt.

Men det är inte längre nödvändigt att mamma eller pappa alltid är alldeles intill. Vera kan ligga och prata för sig själv ganska länge och tycka att hon har det bra. Ibland låter det som om hon testar olika ljud, tycker Anja, ibland som om hon diskuterar med sig själv. När hon ropar låter det som om hon menar ungefär ”Hallå, du är inte här!” Om Anja då svarar ”Här är mamma!” kan Vera ha det bra för sig själv ännu en stund.

Människor är det bästa Vera vet. Hon tycker om att umgås – helst med mamma och pappa, men andra människor är också spännande. Hon älskar att charma grannar och främlingar på gatan med sitt leende. På så sätt får hon ju igång en kommunikation, har hon lärt sig. Ett samtal med blickar, leenden och kanske ljud.

Men trots att Vera är mer social än tidigare händer det att hon vänder bort huvudet när någon hon inte känner säger hej. Hon gör skillnad på människor. Hon visar tydligt att hon känner igen morfar och mormor (som hälsar på ett par gånger i veckan) och storebröderna (som bor med Vera varannan vecka). När de kommer blir Vera glad direkt, på ett annat sätt än när hon möter andra.

I grunden är Vera en kvittrande glad bebis, tycker Anja, men just nu är allt lite jobbigare än normalt. Vera vill ha mer uppmärksamhet, och hon har gråtit en hel del på kvällarna – något som hon egentligen inte brukar göra nuförtiden. Anja har hört talas om 12-veckorskris och undrar om det kan vara det.

Och hungern. När den slår till förändras allt. Då spelar det ingen roll hur ”stor” Vera var alldeles nyss. Då blir hon återigen som det lilla nyfödda knytte hon var för ett par månader sedan. Och då, säger Anja lite förundrat, då går det inte att få kontakt med henne på samma sätt som annars.

Bebis 3 månader – så kan det vara
Bebis 3 månader – så kan det vara

Egentligen kan man som förälder inte veta så mycket om personligheten hos sin 3 månader gamla bebis. Ändå vet man, eller i alla fall tror sig veta. Man fantiserar om hur bebisen är, man skapar sig en föreställning (som inte behöver vara sann) om vad den gillar och inte gillar; vad den vill och inte vill. Och det är bra! Den föräldraförmågan ger liv i relationen. Den gör att Vera blir en intressant individ för sina föräldrar. Den gör att Vera blir någon som de vill utforska och lära känna, någon som de tycker om att vara tillsammans med. Intresset är ömsesidigt, och det underlättar det viktiga samspelet.

Bebisen "ropar" på olika sätt

Psykologer pratar ibland om anknytningsbeteenden. Med det menar de beteenden hos barnet som syftar till att påverka närheten till föräldern. För de allra minsta är gråten och skriket de enda anknytningsbeteenden som står till buds: barnet skriker och vi föräldrar kommer.

Vera har utökat sin repertoar. Hon kan ”ropa”, charma med leenden, hålla kvar med blickar och ”samtal”. Hon visar också att hon har uppfattat att ”mamma kommer när jag kallar på henne eller när jag behöver henne”. Därför kan hon ibland lugnt ägna sig åt att utforska världen och leka lite för sig själv, bara hon emellanåt kan försäkra sig om att mamma fortfarande finns i närheten.

Men det är inte bara mamma och pappa som är intressanta. Vera är intresserad av människor i allmänhet. Hon är inne i den period som många menar är den mest sociala tiden i en människas liv. Under denna period, som sträcker sig över några månader, är andra människor det absolut bästa som finns.

Utvecklingssprång på gång?

Men ibland är det jobbigt. För Vera är det så just nu. Hennes mamma tror att det är 12-veckorskris, och kanske är det så. Det finns en teori om att barn under det första året genomgår ett antal utvecklingssprång, och att varje utvecklingssprång kan innebära en kris med mer oro, kanske sömnsvårigheter, matkrångel och gnäll. En av dessa perioder inträffar vid omkring 12 veckors ålder.

Så minns bebisar
Så minns bebisar

Bebisar har bättre minne än man tidigare har trott. I en studie lät man 3 månader gamla barn titta på när en viss leksak användes. Detta upprepades var fjortonde dag. När barnet sedan såg leksaken vid 6 månaders ålder kunde de, till skillnad från barn som aldrig tidigare hade sett leksaken, använda  den.

Det visar att barn egentligen inte behöver göra något för att läsa sig hur man gör. Det kan räcka långt att titta på hur någon annan gör. Minnesutvecklingen bidrar till att barnet alltmer uppfattar sammanhanget och känner igen personer och situationer.

Till startsidan: Barns utveckling 0-6 år

Läs mer:

Barns utveckling: 2–6 månader

2 månader – så kan det vara

4 månader – så kan det vara

5 månader – så kan det vara

6 månader - så kan det vara

2–6 månader: Vardagsliv med din bebis

2–6 månader: Bra att veta 

Denna text är baserad på delar av Vi Föräldrars stora bok om barn (Bonnier Fakta).

Artikeln publicerades i maj 2016.