Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

2–6 månader: Vardagsliv med din bebis

Vad kan man göra tillsammans när bebisen är några månader gammal? Är det viktigt att bebisen ligger på mage ibland? Och hur funkar det med mat och sömn i den här åldern?

Läsa bok – eller titta på bilder – kan vara spännande.
Läsa bok – eller titta på bilder – kan vara spännande.

Tiden mellan 2 och 6 månaders ålder kallas ibland för den mest sociala perioden i livet. Barnet börjar le, jollra, söka ögonkontakt. Det påverkar föräldraskapet. Det blir ju så tydligt att det är en alldeles egen liten person man har där i famnen. En som njuter av den sociala samvaron och som allt tydligare söker kontakt på eget initiativ – bara för att det känns bra att vara tillsammans.

2–6 månader: Att göra tillsammans

Du som förälder är fortfarande det bästa som finns – att titta på, ”prata” med och vara nära. De vardagliga stunderna på skötbordet, i famnen eller på filten kan lätt förvandlas till spännande samspel.

• Prata. Vi föräldrar pratar med våra barn. Vi säger ”Hej lilla du, har du vaknat nu? Är du hungrig?”, vi säger ”Oj, är du ledsen? Kom ska jag bära!” och en hel massa andra saker. Det är bra! Även om bebisen ännu inte förstår orden så förmedlar vårt tal viktig information. Är vi glatt överraskade går vår grundton upp, är vi ledsna eller arga går vår grundton ner. Barn som får höra mycket tal får dessutom ett större ordförråd. Deras språkutveckling stimuleras.

• Turas om. Bebisens förmåga till turtagning fortsätter att utvecklas – delvis tack vare att vi, ofta utan att vara medvetna om det, gör naturliga pauser i vårt prat, och kanske uppmuntrande lyfter på ögonbrynen också, som för att invänta bebisens svar. Bebisen kanske svarar med ögonkontakt eller ett snabbt leende, och kan snart själv börja ta initiativ till kontakt.

• Läsa saga. Jo, det är sant: att läsa saga – eller titta på bilder – kan vara spännande fast man är väldigt liten. Och att tillsammans med en vuxen ha gemensam uppmärksamhet på något – sagan – är bra för språkutvecklingen, vet man. Låter det konstigt att läsa saga redan nu? Det passar inte alla, men man kan pröva! Kanske blir det bara några få sekunder i början, men så småningom kan sagostunden bli en härlig rutin att återkomma till när man behöver varva ner en stund i en förälders famn.

• Babyaktiviteter. En del går på babysim, spädbarnsmassage eller babyrytmik, men aktiviteterna är inte nödvändiga för barnets utveckling. Samspelet med mamma, pappa eller någon annan nära, är fortfarande barnets bästa ”aktivitet”.

2–6 månader: Lek

Du kanske pussar på foten när bebisen ligger på skötbordet eller filten. Eller kittlar med ditt hår i bebisens ansikte. Eller pruttblåser lite försiktigt på bebismagen. En dag märker du att bebisen gillar det på ett alldeles särskilt sätt. Instinktivt rör du dig kanske en liten, liten bit bort, men är fortfarande inom synhåll – och alldeles strax är du tillbaka och fotpussar, hårkittlar eller blåser på magen en gång till – och en gång till, eftersom du märker hur förtjust bebisen blir.

Leken är ett samspel där du som förälder uppfattar barnets signaler av kittlande spänning – eller mättnad – och anpassar dig efter det. Samtidigt ger du bebisen möjlighet att träna på sådant som samförstånd, ömsesidighet och turtagande, grunderna i all mänsklig samvaro. Tänk att något som är så kul också kan vara så viktigt!

Lek är också ett sätt att förstå vem man själv är och utforska den värld man är född till: Var tar min kropp slut? Vad kan den göra? Hur känns det att röra vid olika saker?

En del bebisar tycker om att ligga en stund under ett babygym, titta på figurerna som hänger där, måtta med handen, försöka – och kanske till slut lyckas – nå. Andra fascineras av skallror. Med en skallra i handen kan man påverka omvärlden – skallran låter ju när man rör armen (men i början kan handen behöva hjälp att gripa om skallran).

Superbra träning för musklerna: Att ligga på mage en stund när man är vaken.
Superbra träning för musklerna: Att ligga på mage en stund när man är vaken. Foto: Shutterstock

Läs mer: Ligga på mage – hur gör man om bebisen inte vill?

2–6 månader: Mat och sömn

För många bebisar är dygnsrytmen mer regelbunden nu, även om den fortfarande kan variera från vecka till vecka, och till och med från dag till dag.

Amningen – eller flaskan – har blivit mer välbekant, men det behöver inte betyda att allt flyter på utan problem.

Så småningom kompletteras bröstmjölken eller ersättningen med ett litet, litet smakprov av vanlig mat – en ny och annorlunda upplevelse för barnet.

Amning, flaskmatning – och annan mat

Ibland krävs det plötsligt amning stup i kvarten. Kanske bebisen vill suga oftare, för att öka mjölkproduktionen?
Ibland krävs det plötsligt amning stup i kvarten. Kanske bebisen vill suga oftare, för att öka mjölkproduktionen? Foto: Shutterstock

Många som ammar kan uppleva att mjölken inte räcker till. Kanske bebisen plötsligt är som en igel på bröstet; aldrig nöjd, ständigt hungrig. Men mjölken sinar inte. Ibland kan utdrivningsreflexen, som gör att det kommer ut mjölk, krångla, men oftare handlar det om att bebisen helt enkelt vill suga ofta – för att det är så bebisar funkar, och, ibland, för att de behöver mera mjölk. Det är ju när bebisen suger som mjölkproduktionen ökar.

Om mamman ammar fritt, det vill säga erbjuder bröstet så fort bebisen piper till (och innan man prövar annat, som att gunga vagnen eller erbjuda napp), behöver detta aldrig bli något problem, menar många amningsexperter. Då kan föräldrar och barn komma in i en rytm som gör det oviktigt att tänka på hur ofta barnet ammas. Om man inte har ammat fritt tidigare kan man, om man vill, börja med det nu.

En del kvinnor väljer att under en tid mer eller mindre ”bosätta sig” i sängen eller en skön fåtölj med bebisen, massor av dryck, läsning och kanske datorn eller mobilen intill. Att på det viset acceptera läget kan göra att det känns lättare, och bebisen kan i lugn och ro göra sitt jobb: öka mjölkproduktionen.

Om man ammar och vill sluta med det är det förstås okej. Bröstmjölk och modersmjölksersättning innehåller, tillsammans med D-dropparna, all näring barnet behöver under det första halvåret. Men en del bebisar blir nyfikna på annan mat tidigare än så. Om din bebis blir det – och är minst 4 månader gammal – kan du bjuda på ett litet smakprov, motsvarande ungefär ett kryddmått, från din tallrik. Se bara till att det har en mjuk konstistens som bebisen kan hantera. Det är viktigt att fortsätta amma fullt eller ge ersättning som vanligt – och känn ingen stress, för det är ingen brådska. Det går precis lika bra att vänta med smakprov tills bebisen är omkring 6 månader.

Vid omkring 6 månader är det dags att börja introducera vanlig mat. Det är en process som kan ta tid. Det är ju så mycket nytt: konsistensen, smakerna, att äta från sked, göra tuggrörelser ... Om bebisen redan tidigare har fått pyttesmå smakprov kan man långsamt öka mängden. Några teskedar räcker under de första veckorna. Om barnet inte har fått smakprov tidigare kan man nu ge någon tesked till att börja med, och under de första veckorna öka mängden till några teskedar. Smakprovet kan till exempel bestå av lite, lite kokt potatis, ris, rotfrukter eller grönsaker mosade med bröstmjölk eller ersättning så att konsistensen blir lös. Man kan också mosa eller mixa kokt kyckling, fisk, köttfärs, bönor, linser och tofu.

En del föräldrar skippar puréstadiet och börjar ge plockmat när barnet är cirka 6 månader, så kallad BLW, baby-led weaning, eller babyledd avvänjning.

Läs mer om amning:

Hjälp, min bebis vill amma hela tiden!

När amningen inte funkar – här finns hjälp

Amning utan smärta och problem – 6 viktiga råd

Nattningen – en efterlängtad stund?

Nu, eller snart, kanske bebisen sover mer på natten än på dagen, men det är vanligt att dygnsrytmen fortfarande är oregelbunden. Man brukar säga att barn i den här åldern sover mellan nio och tolv timmar på natten och mellan två och fem timmar på dagen, men det kan variera. Nattsömnen brukar avbrytas flera gånger för att bebisen behöver äta, och ibland kan det ta lite tid att komma till ro igen.

En del föräldrar inför så småningom en nattningsrutin. Man kanske byter blöja, dämpar ljuset, sätter sig i en speciell stol på en lugn plats och ammar eller ger flaska. En sådan rutin, som senare (ofta i 4–6-månadersåldern) kan utökas med till exempel saga och gosedjur, kan bli en efterlängtad stund som hjälper barnet att varva ner och förstå att det snart är natt och dags att sova.

Till startsidan om barns utveckling och behov 0-6 år

Läs mer:

Barns utveckling: 2–6 månader

2 månader – så kan det vara

3 månader – så kan det vara

4 månader – så kan det vara

5 månader – så kan det vara

6 månader - så kan det vara

2–6 månader: Bra att veta

Denna text är baserad på delar av Vi Föräldrars stora bok om barn (Bonnier Fakta).

Artikeln publicerades i maj 2016.