10 vanligaste frågorna på BVC

Hur mycket sömn behöver bebisen? Hur behandlar man bebisens röda stjärt? Bvc-sköterskan Lena Hänninger svarar på de vanligaste frågorna från nyblivna föräldrar.

Givetvis dyker många frågor upp på BVC, barnavårdscentralen! Vi Föräldrar har samlat ihop 10 vanliga frågor – och svaren på dessa helt normala frågor med hjälp av BVC-sköterskan Lena Hänninger.

10 vanliga frågor på BVC

 1. Äter mitt barn tillräckligt?
  – Tunga kissblöjor och ökad vikt är ett bra kvitto på att barnet har fått i sig tillräckligt.
 2. Hur mycket sömn är normalt?
  – Ett nyfött barn sover mellan 16 och 20 timmar per dygn. Men det är sällan föräldrarna upplever att barnet sover så mycket. En del barn vaknar ofta och behöver hjälp att somna om.
 3. Varför skriker mitt barn?
  – Att barn skriker är normalt och kan ha många olika orsaker, till exempel hunger, magont eller behov av närhet. Om barnet går upp i vikt, orkar suga på bröstet eller ta flaska och är piggt så utgå från att det är friskt.
 4. Vad gör jag åt kladdiga ögon?
  – Spädbarn har trånga tårkanaler, vilket kan orsaka kladdiga ögon. Badda med lite ljummet vatten, utifrån och in i ögonvrån.
 5. Hur behandlar jag barnets röda stjärt?
  – Röda barnstjärtar behöver luftas dagligen. Det är viktigt att göra rent och hålla torrt i alla veck, och smörja med salva vid besvär. Om det inte går över kan man behöva kontakta sin barnavårdscentral för att utesluta en eventuell svampinfektion.
 6. Varför har barnet torra fötter och händer?
  – Troligtvis kommer du att uppleva att barnets fot- och handrygg är torra i början. Detta är inget som behöver smörjas, men ett bad med lite olja i kan ta bort det värsta.
 7. Vad gör jag åt plitor i ansiktet?
  – Plitor är vanligt första tiden och försvinner av sig själva.
 8. Måste barnet rapas och varför kräks det?
  – Eftersom spädbarns övre magmun inte sluter tätt är det vanligt att de kräks. Alla behöver inte rapas men erbjud ändå möjligheten efter amning.
 9. Hur sköter jag barnets navel?
  – Tvätta med ljummet vatten. Var observant om den blir smetig, röd och illaluktande. Det kan vara tecken på infektion.
 10. Hur mycket kläder ska jag klä på?
  – Händerna och fötterna är kalla i början eftersom blodcirkulationen inte är fullt utvecklad. Lägg en hand på barnets bröst och känn om det har en behaglig temperatur; generellt klär vi på för mycket. Vid till exempel bilresor är det praktiskt att lägga på filtar i stället för tjocka kläder eftersom det ganska snabbt blir för varmt.