Varför kryper hon inte?

Varför kryper hon inte?

Fråga

Har en dotter på 8,5 månad. Är orolig eftersom hon inte är så aktiv – och inte heller kryper. Hon har precis börjat att putta sig lite bakåt när hon ligger på mage och även snurra 180 grader.

Hon är nöjd av sig och har alltid varit ganska lugn. Hon kunde sitta själv när hon var halvåret. Hon gillar att gå när vi håller henne i händerna, men sätter vi henne på baken sitter hon där och rör sig inte ur fläcken.

Det känns som om alla andra barn kryper eller hasar sig fram vid den här åldern. Det är jobbigt när folk tar för givet att hon ska krypa nu …

Orolig förstagångsförälder

Svar

Nu är det en gång för alla så att vi människor utvecklas olika och i olika takt. Vissa av oss börjar krypa tidigt, andra gör det sent och några gör det aldrig. De hoppar över krypstadiet eller börjar krypa samtidigt eller efter det att de börjat gå.

Men för oss föräldrar är det jobbigt, som du skriver, att alla förväntar sig att våra barn ska utvecklas i ungefär samma takt, fast vi ju egentligen vet att det inte är så.

I vilken takt våra ungar utvecklas, i fråga om att krypa och gå, har ingenting att göra med deras senare utveckling – under förutsättning att deras övriga utveckling är okej. Och så verkar det ju vara med er lugna lilla tjej, som är nöjd med livet där hon sitter.

Mitt bästa tips till dig är att fortsätta gå omkring med henne som hon tycker om. Och mitt bästa råd är att vänta tills den lilla damen själv bestämmer sig för att krypa eller gå. Ni har ju egentligen inget annat val.

Malin Alfvén