Varför kissar han på sig?


Varför kissar han på sig?

Fråga

Jag har en pojke på 3,5 år som kissar på sig flera gånger om dagen.

När vi slutade med blöja fungerade det mycket bra i några månader, men sedan augusti har han kissat på sig. Han säger aldrig till att han är kissnödig, vi försöker få honom att gå på toaletten med jämna mellanrum. Helst vill han inte gå på toaletten över huvud taget.

På eftermiddagarna behöver han för det mesta kissa väldigt ofta. Om vi inte ser till att han går en gång i timmen blir det alltid i byxorna. Dessutom vägrar han att bajsa på toaletten eller pottan, utan vill göra det i en blöja.

Eftersom det är så besvärligt under dagen har det inte känts aktuellt att göra något försök med att sova utan blöja.

Jag tycker att allt det här känns jobbigt, mycket på grund av att vi gick igenom samma sak med vår äldsta pojke, som nu är 8 år. Jag ser flera år med byte av kläder och sängkläder framför mig igen.

Hur kan vi hjälpa?

Svar

Att barn kissar på sig vid 3,5 års ålder anses i sig inte onormalt eller sjukligt.

Man bör kontrollera med ett urinprov som utesluter sjukdom och fundera över om det är så att urinen smådroppar hela tiden, eller om det rör sig om väldigt stora urinmängder eller kraftigt ökad törst – i så fall kan det bero på en ovanlig urinvägsmissbildning eller njursjukdom.

Annars har många barn i denna ålder ingen kontroll över sin urinblåsa ännu, utan denna lever liksom sitt eget liv. Träningsprogram eller medicinering brukar inte vara meningsfulla förrän fram emot 5-årsåldern. I den åldern kan man få god hjälp på en barnmottagning, ibland hos en uroterapiutbildad sjuksköterska

Mats Aili, barnläkare