Varför får hon så hög feber?


Varför får hon så hög feber?

Fråga

Jag har en flicka på 3,5 år som ofta är och har varit sjuk. När hon var mindre var hon ett så kallat öronbarn, med öroninflammationer cirka en gång i månaden. För ett par år sedan fick hon rör i öronen och har sedan dess inte haft öroninflammation.

Istället har hon haft feber en gång i månaden, och den har hållit i sig i 3–5 dagar. Febern har varit ganska hög. De senaste två gångerna har den varit uppe i 42 grader innan det har vänt.

Vi har varit hos flera läkare med henne, men de har bara sagt att febern berott på virusinfektioner och att det inte finns något man kan göra annat än att vänta ut infektionerna.

Jag kan ändå inte låta bli att oroa mig. Jag tycker att hon är sjuk så väldigt ofta och att febern är oroande hög.

Orolig mamma

Svar

Självklart blir man orolig när ens barn är sjukt gång på gång, och med de symtom din dotter har – hög feber – ofta utan synbar anledning.

Det är inte alls ovanligt att barn ofta blir sjuka och har hög feber. Vanligaste orsaken är ofarliga virusinfektioner som barnet självt klarar av. Egentligen går barnet stärkt ur dem, eftersom det efter varje infektion får ett bättre immunförsvar mot i alla fall just den infektionen.

Det bästa rådet i det här läget är att försöka få kontakt med en läkare, som lär känna barnet. Ibland kan det röra sig om sjukdomar som kan behandlas, till exempel med antibiotika, som en urinvägsinfektion.

Sedan förekommer också ovanliga brister i immunförsvaret, som kan yttra sig som regelbundet återkommande – ofta hög – feber. Normalt avslöjas dock sådana saker genom vanlig läkarundersökning, och blod- och urinprov.

Mats Aili, barnläkare