Varför är han inte kittlig?


Varför är han inte kittlig?

Fråga

Vi har en 3 månaders son som är en glad och pigg kille (Han väger 7 680 gram och är 64 centimeter lång).

Min fråga är om det är konstigt att han inte är kittlig? När vi leker med honom reagerar han inte om man kittlar honom på magen eller under fötterna, men däremot kan han sprattla till med bena eller armarna.

När vi ”pruttar” honom på magen reagerar han inte heller, utan det ser ut som han funderar vad vi egentligen håller på med. Det är först när vi tittar upp och ler mot honom som han tycker det hela var skoj.

Är detta ett tecken på autism eller?

Vår kille är annars en gosekille som helst vill bli buren och hans favoritlek är att sitta och ”prata” med någon av oss föräldrar. Att få ögonkontakt med honom går bra.

Min fråga är kanske dum, men jag verkar inte få något svar. När jag har frågat på bvc säger de att han är för liten för att vara kittlig.

Orolig förstagångsmamma

Svar

Det du säger om att er pojke ger fin ögonkontakt, gillar att ”prata” med sina föräldrar och att bli buren, tyder starkt på att han har förmågan att samspela med andra människor.

Just sådana kontaktlekar är väldigt nyttiga för hans utveckling, förutom att ni just nu bygger en livslång och bra relation tillsammans.

Vid 3 månaders ålder är det inte alltid att man reagerar så mycket på sådana kroppsliga signaler som du beskriver, det kan dröja några månader till.

Diagnosen autism talas det ju mycket om numera och det är klart att man som nybliven förälder funderar över detta. Men det är väldigt svårt att ställa den diagnosen så här tidigt i livet, eftersom variationen i den normala utvecklingen är så stor.

Om barnet har hunnit bli kanske 1 år och föräldrarna upplever att de inte får kontakt, brukar man på bvc givetvis ta detta på stort allvar. En viktig sak som man då ska fundera över är om barnet hör normalt. Men som sagt, detta verkar ju inte vara aktuellt för er del.

Mats Aili, barnläkare