Varför har han feber så ofta?

Fråga: Varför har han feber så ofta?

Jag har en son, nu 18 månader, som har feber väldigt ofta. Han föddes med akut kejsarsnitt på grund av infektion. Han har sedan födseln varit sjuk väldigt ofta, han hostar och rosslar nästan jämt.

Senaste halvåret har symtomen blivit värre. Han har haft feber mer eller mindre i mer än tre månader. Enstaka dagar har han varit helt feberfri, andra dagar har han haft febertoppar på närmare 40 grader.

Nu är han inne i en febertopp igen, han har haft 39–40 graders feber i sex dagar. Infektionsproverna är helt normala, han har inga tecken på urinvägsinfektion. Han fick antibiotika på ren chansning, tror jag. Det var två dagar sedan och jag ser inga tecken på bättring. Idag upptäckte jag eksem på ena armen och han har blött lite näsblod i några dagar.

Jag vet inte vad jag ska tro när inget syns på proverna. Jag är orolig, hjälp!

Bolibompa

Barnläkare Mats Aili svarar:

Jag förstår att du är orolig. I sådana här lägen är det bra om man har kontakt med en och samma läkare som man känner förtroende för, så att man kan göra de utredningar som behövs och följa utvecklingen tillsammans.

Jag kan exempelvis tänka mig att det kan vara bra att ta urinprov, göra lungröntgen, utvidgat blodstatus, kanske olika odlingsprover samt prover som visar om det finns en inflammation i kroppen.

Det är vanligt att man i sådana här lägen går till flera läkare, kanske till jourmottagningar, och då kan det vara svårt för läkarna att hitta rätt diagnos. Samtidigt kan det tyvärr ibland vara så att man som förälder måste stå på sig för att få rätt utredning, diagnos och behandling. Men många gånger rör det sig inte om en specifik sjukdom utan till exempel om en serie av ofarliga virusinfektioner – det är nog det vanligaste.

Mats Aili, barnläkare