Diabetes vanligt i Skandinavien

Forskning om diabetes presenteras i populärvetenskaplig bok.

Karolinska Institutet har en serie populärvetenskapliga böcker kallade ”Karolinska Institutets forskare skriver”. En ny utgåva heter Diabetes och här kan man bland annat läsa om hur det är att som barn, tonåring eller vuxen drabbas av en livslång sjukdom, om vad som händer i kroppen och hur behandlingen går till.

Insjuknandet i typ 1-diabetes är speciellt hög i de skandinaviska länderna jämfört med resten av världen. Ett undantag är Sardinien, där typ 1-diabetes är ungefär lika vanligt som hos oss i Skandinavien. Orsaken antas vara genetik och miljö.

Registerstudier av nydiagnostiserade patienter visar att åldern vid insjuknandet blir allt lägre. En av förklaringarna skulle kunna vara den stress som de betaceller, som producerar hormonet insulin, numera utsätts för eftersom barn i Sverige växer snabbare och går upp mer i vikt än tidigare generationer.

Ett kapitel tar upp aktuell forskning och framtidsutsikter, bland annat studier där ämnet GAD65, som finns i betacellerna i bukspottkörteln, ges i två injektioner tidigt efter diabetesdiagnosen. Avsikten är att förändra den autoimmuna attacken så att den blir mindre aggressiv. (Typ 1-diabetes är en auto­immun sjukdom där det egna immunförsvaret felaktigt angriper de insulinproducerande cellerna.). De första resultaten av studien har, åtminstone på kort sikt, varit lovande. Hos barn och ungdomar tycks minskningen av den egna kvarvarande insulinproduktionen stanna av. De som fick behandlingen inom tre månader från diabetesdiagnosen hade störst nytta av den.

Större studier planeras nu där man ska ge ”vaccinationen” kort tid efter att diagnosen typ 1-diabetes har ställts.

Upptäckten väcker, enligt tidningen Svenska Dagbladet, hopp om att vaccinet ska leda till mildare former av diabetes med färre komplikationer, där patienten kan behålla så mycket som möjligt av den egna insulinproduktionen. Vidare skriver man att det än så länge är långt kvar innan vaccinet kan bli godkänt för användning på patienter, samt att fler och större studier krävs.

Författare till boken är Michael Alvarsson, Kerstin Brismar, Gunnel Viklund, Eva Örtqvist och Claes-Göran Östenson.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.