Vi Föräldrar stödjer Vaggan

Vi Föräldrar är nu med och stöder stiftelsen Vaggan och det litauiska barnhemmet Lopselis (= Vaggan).

Så kan du hjälpa

Stiftelsen Vaggan som Vi Föräldrar nu är med och stöttar grundades av nyhetstidningen Dagens Medicin.

Målet är att bygga upp Litauens första kompletta rehabiliteringscenter. Vill du ge ett bidrag till Vaggan är du välkommen att göra det på bankgiro 902-0009. Varje bidragskrona går oavkortat till Vaggan.

Läs mer på vaggan.se.

Varje år överges 3 000 barn i Litauen. Nedes, 1 månad, är ett av de barnen. Efter födseln lämnade hans föräldrar kvar honom på sjukhuset. Nu bor Nedes på Lopselis, ett barnhem som ligger i Litauens näst största stad Kaunas.

Daiva Bartkuviene, som är barnläkare på Vaggan, berättar att Nedes har fyra syskon och att även hans syster har bott på barnhemmet, och att alla syskon nu bor i fosterfamilj.

De flesta som bor på barnhemmet är 0–3 år gamla. Några är friska. Andra har svåra handikapp. Den litauiska kulturen, som är starkt präglad av Sovjettiden, säger att barn med ”problem” ska gömmas undan.

När det gäller Nedes tror Daiva Bartkuviene att han är helt frisk, men eftersom han är nästan nyfödd är det svårt att veta säkert än.

Lopselis har plats för cirka 80 barn. Tidigare var det mest en förvaringsplats, men med hjälp av svenska bidragsgivare har livsvillkoren för barnen på barnhemmet avsevärt förbättrats.

Numera har varje barn ett individuellt utvecklingsprogram. Varje vecka får de bildterapi, träna motorik och talträning hos en logoped.

Nu inleder Vi Föräldrar ett samarbete med stiftelsen Vaggan, som stöttar Lopselis, för att hjälpa barnen till ett bättre liv.

Målet är att bygga ett av Baltikums första kompletta habiliteringscenter. Här ska både personal och föräldrar utbildas i hur man tar hand om barn med funktionshinder.

Dessa kunskaper ska sedan spridas över hela landet. På centret kommer man också att utbilda, informera och stötta föräldrar, för att få dem att behålla sina barn hemma istället för att lämna bort dem.

Samarbetet inleddes med att vi besökte barnhemmet. Vi möttes av värme från den engagerade personalen som brinner för att ta hand om de övergivna barnen på bästa möjliga sätt. Vi fick även se den pågående renoveringen av de slitna, dragiga lokalerna.