Vad ger jag i stället för mjölk?


Vad ger jag istället för mjölk?

Fråga

Jag har en dotter på snart 8 månader som har komjölksallergi. Jag är lite kluven inför om jag ska använda ersättning eller inte när jag slutar amma. Jag har nämligen hört att den ersättning som finns på apoteket luktar illa.

Vad kan jag ge henne i stället för mjölk?

En som behöver hjälp

Svar

När man får diagnosen komjölksallergi brukar man också få utskrivet en lämplig ersättning på recept (så kallad livsmedelsanvisning), vilket minskar kostnaden.

Det är sant att denna kan tyckas lukta och smaka konstigt, men barnen brukar snabbt acceptera den och må bra av den. Det finns flera varianter att prova och detta brukar ske i samråd med barnläkaren eller bvc-sköterskan.

Detta under förutsättning att det rör sig om äkta komjölksallergi, inte bara den lindrigare varianten mjölkintolerans, eller försämrad förmåga att bryta ner mjölksocker, ett annat namn är laktosintolerans. Då tål man oftast små mängder mjölk, men blir orolig och ofta lös i magen av större mängder mjölk. Då kan till exempel majsvälling gå bra.

Rör det sig om ett starkt komjölksallergiskt barn (som exempelvis får nässelutslag över hela kroppen om en droppe mjölk droppas på huden) måste även mamman, om hon ammar, utesluta precis alla mjölkprodukter i sin egen kost. Ofta behöver hon då ta kalktabletter. Men i verkligheten är så svår allergi inte så vanlig och det kan då räcka att mamman utesluter större mängder ren mjölk ur sin egen kost. Man bör rådgöra med läkaren om detta.

Att hålla en strikt komjölksfri diet är verkligen inte lätt. Det är väldigt bra om man får remiss till en barndietist. De flesta barnkliniker har en sådan. Mjölk och mjölkpulver kan finnas gömda i en mängd andra produkter förutom mjölk, ost, smör, grädde, fil med mera. Några exempel på mat som kan ”gömma” mjölk är färdigberedda soppor, såser, bakverk och charkvaror. I idealfallet står detta på förpackningen.

Mats Aili, barnläkare