Om du misstänker allergi eller astma

Vad gör jag om jag misstänker att mitt barn är allergiskt eller har astma? Hur sköter man en hud med eksem? Och är det sant att antroposofer får färre allergier?

Om du misstänker att ditt barn har allergi, astma eller eksem, vänd dig till bvc, din husläkare eller vårdcentral. De kan remittera vidare till barnläkare om besvären är svåra, till exempel vid kraftig födoämnesallergi, ständiga diarréer, klåda som stör nattsömnen eller astma som ibland kräver sjukhusvård.

Sjukdom konstateras med hjälp av föräldrarnas berättelser, pricktest eller blodprov.
Grundläggande behandling är att undvika det man inte tål och att ha rökfritt hemma, samt att lära sig ta hand om barnets besvär på bästa vis.

För astma behövs tillgång till mediciner som vidgar luftrören och ibland även sådana som lindrar besvären vid infektioner.
Vid födoämnesallergi kan dietistråd hjälpa.
Barn med eksem behöver smörjas med såväl mjukgörande kräm som de krämer som läkaren ordinerat, dock ej samtidigt.

Liten hudskola

Det vanligaste skälet till att eksemen inte blir bättre är att föräldrarna använder för lite kräm att smörja eksemet med.

– En sexåring som får helkroppssmörjning behöver cirka 100 gram svag kortisonkräm på en vecka. Och används bara mjukgörare går det åt 500 gram på en månad, säger barnsjuksköterska Annette Gromell.

– Krämen behöver smörjas in i huden ordentligt. Det tar ett tag att smörja så att krämen inte ligger kvar och kladdar utanpå. Smörj bit för bit, det är skönt för barnet och krämen får bättre effekt av att masseras in.

Smörj inte kortison och mjukgörare direkt efter varandra, då späds kortisonet ut och får sämre effekt.

Man bör också tänka på att inte smörja precis innan barnet ska lägga sig, utan någon timme innan, huden kan klia lite efter insmörjning.

Kan barnet bada varje dag med tanke på att vatten torkar ut?

– Det är skönt och kul att bada, så det måste barnet få göra, men smörj med mjukgörare efteråt när huden fortfarande är lite fuktig. Sedan finns ju tvättkrämer som är återfuktande, till exempel ACO:s, tipsar Annette Gromell.

Kortklippta naglar och en hel pyjamas gärna med fötter på, är bra. Om barnet river sig mycket riskerar eksemen att bli infekterade.

– Det finns en tro att eksem, precis som andra sjukdomar, kan botas med någon kur ibland, men det enda som hjälper är träget smörjande. Om eksemen är utbredda kan man ge barnet smärtstillande, som Alvedon, innan man smörjer, säger Annette Gromell.

Är antroposofiska barn mindre allergiska?

Är antroposofiskt leverne en skyddsfaktor?
– Forskning har funnit att det finns komponenter i antroposofernas livsstil som gör att barnen inte lika ofta utvecklar allergi, eller har mindre besvär av sin allergi, om de har en sådan. Några av de frågeställningar vi har är om det beror på kostfaktorer eller på att barnens immunsystem skolas på ett annat vis under uppväxten, säger barn­allergolog Johan Alm.

– Barnets immunsystem är oskolat vid födseln, genom amning får det antikroppar från mamman, men sedan måste barnet självt skola det genom att drabbas av olika infektioner. Vissa infektioner har större påverkan på immunsystemet än andra.

Från tropikerna finns till exempel intressanta iakttagelser om att vissa maskinfektioner har en ur allergisynpunkt gynnsam inverkan på immunsystemets mognad. Av detta hoppas vi kunna lära oss mer om vilka mekanismer som styr allergiutveckling utan att vi behöver drabbas av besvärliga sjukdomar, eller avstå från vaccinationer.

(Antroposofbarnen får färre, eller senarelagda, vaccinationer och har fler infektionssjukdomar, som mässling. Dessutom äter de mjölksyrade grönsaker. Reds. anm.)

Läs också: Allergi hos barn – barnallergiläkaren svarar på 13 vanliga frågor

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.

 

Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren