Att tvätta barnens underliv kräver extrem försiktighet och rätt sorts tvål, säger experten.

Hur ska vi tvätta deras underliv?

Vi undrar lite om barns hygien. Vi har tvillingar som är 4,5 år, en pojke och en flicka. Vi har alltid hört att man inte ska tvätta under förhuden på pojkarna, men nu undrar vi när man ska börja göra det, så att det inte blir dålig lukt.

Detsamma gäller flickan. På bvc fick vi lära oss att inte tvätta underlivet, men faktum är att det blir dålig lukt om man inte tvättar. Det räcker inte att sätta barnen i badet, man måste tvätta.

Så, hur ofta, hur och med vad tvättar man barnets underliv?

Jag undrar också hur ofta ni rekommenderar att man duschar ett barn? Vi duschar eller badar våra barn var tredje dag ungefär och tvättar deras hår en till två gånger i veckan. Räcker det?

Och ska man tvätta barnens underliv varje morgon? I så fall med lactacyd?

Mamman och pappan

Svar: Använd mild tvål och var försiktig

Det är helt rätt att man inte skall tvätta små barns underliv alltför ihärdigt.

När det gäller pojkar behöver man bara tvätta utanpå till dess förhuden lossat av sig själv och lätt kan föras tillbaka. Detta brukar upptäckas av pojken själv någon gång i 4-5 års-åldern. Man ska inte försöka dra tillbaka förhuden innan dess eftersom det kan orsaka skada och ärrbildningar och försvåra att den löser sig spontant.

Angående flickors underliv kan man tvätta med handen eller en tvättlapp mellan blygdläpparna när man märker att det behövs.

Till både pojkar och flickor använder man en mild, oparfymerad tvål eller lactacyd som man sköljer eller duschar bort och klapptorkar efteråt. Detta behövs inte varje dag utan lämpligen i samband med bad eller dusch.

Det finns inga rekommendationer om hur ofta barn skall duscha, bada eller tvätta håret. Behovet måste få styra. Alltför flitig ren­göring kan leda till uttorkning av huden med klåda som följd.

Jag tycker att era rutiner låter alldeles utmärkta.

Marianne Rydin, sjusköterska på bvc