Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tidig pubertet hos flickor

För en del flickor kommer puberteten tidigt. Läs om hur det kan börja och hur det var för Moa.

Tjejer hamnar ofta tidigare i puberteten än killar. (OBS. Personen på bilden har inget med artikeln att göra)
Tjejer hamnar ofta tidigare i puberteten än killar. (OBS. Personen på bilden har inget med artikeln att göra) Foto: Getty Images/iStockphoto

Läs intervjun med barnläkaren Olle Söder som berättar om tidig pubertet. 

Moa var 9 år när hon började utvecklas och få former. Eftersom hon var först i klassen med att få bröst kände hon sig till en början inte riktigt bekväm med sin nya kropp.

– Hon kände ”Varför jag?” och fick lite kommentarer från pojkarna i klassen, säger hennes mamma Susanne.

Ett par år senare började håret bli fett och en och annan finne dök upp. Och vid 11 kom första mensen.

– Det var inga konstigheter, hon hade frågat lite om den innan, säger Susanne.

– När jag frågade om hon var först i klassen med att få mens sa hon nej, två andra flickor hade fått den före henne.

Susanne tycker att det var lite tidigt att få mens, Moa ska ju ha den hela livet …

– Men för Moa är det en ny spännande värld, konstaterar hon. Hon fick själv välja ut vilka bindor hon ville ha. Hon ser redan fram emot nästa mens. Själv fick jag min första mens något år senare än Moa.

Ringde pappa direkt

Susanne tror att barn vågar prata med sina föräldrar om mens i dag på ett annat sätt än hon själv gjorde:

– Moa ringde direkt till sin pappa för att berätta om mensen. ”Det har hänt en sak pappa, sa hon”. Vi bor inte ihop, men Moa är hos honom ibland. Han har handlat hem ett lager mensskydd för att vara beredd.

Andra förändringar är att kläder blivit viktigare för Moa. Att hon kan vara lite butter och tjurig emellanåt. Och att kramarna blivit färre …

– I övrigt är hon fortfarande rätt barnslig, konstaterar Susanne, så jag är inte orolig för att hon ska börja hänga med äldre kompisar på fritiden.

Puberteten börjar ofta med brösten

Det är vanligare med tidig pubertet idag, enligt barnläkare Olle Söder. Däremot stämmer det inte att flickor får mens tidigare nu än för femtio år sedan.

– Första tecknet på pubertet hos en flicka är vanligen att brösten börjar växa. Detta kan ske parallellt med andra saker som att könsbehåringen börjar komma och att längdtillväxten tar fart, säger Olle Söder, som är barnläkare och professor i barnmedicin vid Karolinska i Stockholm.

När det gäller pojkar, som i genomsnitt är två år senare än flickor, är det inte lika enkelt att avgöra om de hamnat i puberteten. Första tecknet är ofta att testiklarna blir större, vilket inte är lika tydligt för utomstående som att en flicka börjar få bröst. Ytterligare pubertetstecken är att barnet börjar lukta svett under armarna.

Tidig pubertet vanligare hos flickor

95 procent av flickorna hamnar i puberteten mellan 10 och 13 års ålder.  Och första mensen brukar komma mellan 12,5 och 13 år. Samtidigt är variationen stor:

– Någonstans kring strax under 11 år upp till 15 är normalspannet för första mensen, enligt Olle Söder.

Tidig pubertet handlar i nio fall av tio om flickor. Vid sen pubertet är siffrorna omvända. Det är nästan alltid pojkar det handlar om.

– Vid pubertet före 8 års ålder ställs diagnosen ”tidig pubertet”. Då kan man behöva utreda om skäl finns att behandla detta med hormoner för att fördröja pubertetsutvecklingen ett tag till eller om man kan avvakta och se, förklarar Olle Söder.

Det kan finnas en stark önskan hos föräldrar att behandla, enligt Olle Söder, eftersom de inte vill att barnet ska bli vuxet för tidigt.

En väldigt tidig pubertet kan även påverka kroppslängden så att slutlängden blir kortare än naturen från början hade tänkt.

Men inte bara kroppen förändras. Det påslag av hormoner som sker under puberteten påverkar hjärnan. Till exempel ökar intresset för det motsatta könet plus att humöret förändras och kan svänga: från vredesutbrott till att skratt och gråt om vartannat.

Mensen inte tidigare idag

Det finns tankar om att tidpunkten för första mens hos flickor har sjunkit, men i Sverige kan man inte se någon sådan utveckling under de senaste 50 åren, enligt Olle Söder.

– Starten av puberteten är tidigare, men inte mensen, så vi har fått en längre pubertetsperiod än förr. Samma utveckling kan man se i hela den ”rika världen”. Särskilt i USA har startåldern för puberteten rört sig neråt parallellt med fetmautvecklingen. En hypotes är att tidig pubertet hos flickor kan vara en effekt av övernutrition.

Läs också: Så kan man prata om första mensen

Vid extremt tidig eller sen pubertet kan det handla om någon sjukdom. Men de flesta flickor som tidigt hamnar i puberteten är inte sjuka utan har en pubertetsklocka som startar för tidigt. Vad som styr den vet man inte så mycket om, enligt Olle Söder. Om man som förälder tycker att puberteten verkar starta lite väl tidigt kan man kontakta en barnläkare eller skolläkaren för en pubertetsbedömning.



Therése Skoog
, filosofie doktor vid Örebro universitet, har skrivit en doktorsavhandling om tidig pubertet hos flickor.

– Tanken var att försöka förstå varför de tidigt utvecklade flickorna i så väldigt många studier visat sig ha olika typer av problem, från utåtagerande beteenden som tidig alkoholdebut till inåtvända problem som depression och dålig kroppsuppfattning.

Men att tidig pubertet alltid innebär problem stämmer inte, enligt Therése Skoog.

– Många tidigt utvecklade flickor har det bra, och det är bara under särskilda omständigheter som en tidig pubertet verkar få negativa konsekvenser. Man kan inte bara fokusera på den fysiska, biologiska utvecklingen, även sociala och psykiska faktorer är viktiga. Tidig pubertet måste sättas i ett sammanhang. Man måste se vad som händer över tid och inte bara under själva puberteten, konstaterar hon.

Söker sig till äldre kompisar

Att tidigare än andra hamna i puberteten har i många sammanhang beskrivits som stressande för flickan.

– Man har trott att flickan kan sakna stöd från jämnåriga och känna sig annorlunda, vilket kan ge problem. I våra studier verkar det istället som om tidigt utvecklade tjejer oftare hamnar i nätverk med äldre kamrater. De känner sig mer mogna än sina jämnåriga kompisar och inte längre hemma i den gamla kamratgruppen, och söker sig därför till dem som biologiskt matchar i mognadsgrad.

– Kanske har hon även en äldre pojkvän. Då är det lätt att göra på samma vis som i sin nya kamratgrupp för att passa in, till exempel testa alkohol. Om flickan inte känner sig mer mogen, annorlunda och har äldre kamrater ser man inga sådana problem.

Läs också: Därför är acceptans viktigt i föräldraskapet

Therése Skoog menar att det finns positiva aspekter med tidig utveckling också.

– Tidigt utvecklade flickor, som kände sig mer mogna men inte hade avancerade relationer med äldre kamrater, hade bäst relation med sina föräldrar i en studie. Nya studier visar att de flesta tonåringar har det bra, vilken även verkar gälla tidigt utvecklade flickor.

En risk med tidig mognad är att omgivningen förväntar sig för mycket:

– Tidigt utvecklade flickor blir annorlunda behandlade av lärare, kompisar och föräldrar. Föräldrar kanske släpper sina döttrar och tänker ”Du är så gammal nu att du får bestämma själv”.

Förväxla inte utseende med mognad

– Hon behandlas utifrån hur gammal hon ser ut att vara. Men tidig biologisk utveckling behöver inte hänga samman med mental utveckling. Mitt tips till föräldrar är att tänka på att även om dottern ser ut som 16 år är hon kanske bara 12 i sitt känsloliv. Tänk inte ”Hon är så stor nu och behöver inte mig så mycket längre”. Fortsätt att vara förälder!

Therése Skoog har inte undersökt hur det känns att tidigt få sin första mens.

– Om man refererar till internationell forskning verkar det som att det för de flesta inte är en negativ händelse att få mens, men att det kan vara det för den som tidigt får sin första mens och är oförberedd på det.

Mer missnöjda med sin kropp

Tidigt utvecklade flickor har sämre kroppsuppfattning som vuxna, enligt Therése Skoogs forskning. De är mer missnöjda med sina kroppar än andra kvinnor och bantar oftare. Om det beror på att de faktiskt väger mer än sina jämnåriga eller på att ingen jämnårig delade upplevelsen av tidig pubertet, vet inte Therése Skoog. Att först få mens i klassen kan leda till att man känner sig annorlunda och kanske utanför. Den försämrade kroppsuppfattningen skulle då kunna etableras redan i tonåren.

– Kanske känner de tidigt utvecklade flickorna att de går ifrån den norm som säger att man ska vara smal när de får underhudsfett och kurvor. Det kan leda till att dessa flickor känner att de avviker från sina klasskompisar, spekulerar Therése Skoog.

– I ett sammanhang där det är fokus på att vara smal kanske det är svårare att hamna i en tidig pubertet än om man är idrottstjej inom en gren där de är bra att vara stor och stark.

Färre studier på pojkar

Det finns betydligt fler studier på flickor än pojkar gällande pubertet. Det kan bero på att flickor är lättare att forska på då menstruationen är en tydlig markör.

– När det gäller pojkar antog man tidigare att det var bra för en kille med tidig utveckling. De får muskler, blir stora och starka och kommer närmare den manliga normen – medan flickor kommer längre ifrån normen att vara smal genom att få bredare höfter, säger Therése Skoog.

Forskning visar, enligt Therése Skoog, att tidigt utvecklade killar har mer av utåtagerande beteenden som kriminalitet och drickande. Och att 14-åriga pojkar som kommit långt i sin pubertetsutveckling porrsurfar signifikant mer än andra pojkar i samma ålder.

Läs också: Välkommen till lilla puberteten 

Artikeln publicerades i augusti 2009.