Solsäkra ditt barn

Visst ska bebisar också få njuta av sommar och sol, men allra helst i skuggan. Så här skyddar du barnet mot solens skadliga strålar.

Barn under 3 år bör vistas i solen så lite som möjligt, och barn under 1 år ska överhuvudtaget inte vistas i solen.

Barns hud är mycket tunnare och känsligare än vuxnas, dessutom är pigmenteringen inte fullt utvecklad hos små barn och de bränner sig mycket lättare.

Om ni vistas på stranden är det viktigt att tänka på att solens strålar reflekteras i vatten och sand och då blir 20 procent starkare, vilket innebär att risken att bränna sig ökar.

Blåser det lite är det lätt att glömma solens strålar och man löper extra stor risk att bränna sig i solen.

Statens Strålskyddsinstitut, SSI, arbetar aktivt för att minska antalet hudcancerfall. Eftersom det finns ett samband mellan att bränna sig många gånger som barn och att senare i livet utveckla malignt melanom, en allvarlig form av hudcancer, jobbar SSI aktivt med att nå småbarnsföräldrar.

Så skyddar du ditt barn

Undvik solen då den är som starkast mellan klockan 11 och 15.

  • Mitt på dagen lyser solen allra starkast. Använd ramsan ”Kort skugga – gå in,  lång skugga – gå ut” som regel. Var inomhus, ta en liten siesta som man gör i Sydeuropa eller sätt er i skuggan under en parasoll.

Klä på barnen.

  • Kläder är – förutom skugga – det bästa skyddet mot solens strålar. Bra, löst sittande kläder i tätvävd bomull, viskos eller siden har en solskyddsfaktor motsvarande 10 och uppåt. Håll upp plagget mot ljuset för att kolla hur mycket ljus det släpper igenom och tänk på att solskyddet sjunker om tyget blir vått (något att tänka på när barnen springer på stranden).
  • Ta för vana att sätta på barnet en rejäl hatt med ett stort brätte eller keps  med nackskydd.
  • I dag finns det en uppsjö av företag på marknaden som säljer badkläder och vanliga kläder med inbyggd solskyddsfaktor 50+. Dessa kläder är supereffektiva, de ”andas” och även solskyddskor, kepsar och solhattar finns ofta i kollektionerna.

Snåla inte med solskyddskrämen!

  • Om du trots allt föredrar insmörjning framför solskyddskläder, spara då inte in på krämerna. Smörj in så mycket så att huden blir vitaktig flera gånger om dagen. Ju högre solskyddsfaktor, desto bättre skydd. Använd gärna solskyddskräm med fysikaliskt filter (zink-eller titanoxid). Se även ruta på nästa sida.
  • Se solskyddskrämen som ett komplement till kläderna. Låt alltså inte barnet vara ute extra länge i solen bara för att han eller hon är insmord med ett rejält lager solskyddskräm.
  • Barn under 1 år ska inte använda solskyddskräm, de bör vara i skuggan och/eller ha täckande kläder.

Skugga de minsta barnen.

  • Barn under 1 år bör inte vara i solen överhuvudtaget. Försök stanna i skuggan, sätt på dem kläder eller köp ett rejält parasoll. För barnvagnar säljs i dag, förutom solparaply även ett kombinerat solskydd/insektsskydd i form av ett specialtillverkat tyg med UV-skydd.

Barn behöver ljuset, 

  • men inte UV-strålningenInte ens för D-vitaminet som bildas i huden av solstrålar. Det räcker gott och väl med den sol som når in i skuggan och den D-vitamin som barnen fåt i sig via maten.

Föregå med gott exempel och lär barnen ha respekt för solen.

Källa: Statens Strålskyddinstitut, SSI, och Cancerfonden

Skillnad mellan UVA och UVB?

Det är skillnad mellan UVA och UVB-strålar och viktigt att skydda sig mot båda. UVA-strålar tränger långt in i huden och gör att det pigment vi redan har mörknar. UVB-strålarna medverkar till att bygga upp skyddande pigment, men gör också att du bränner dig om du solar för länge.

7 saker att göra i skuggan

Att hålla de allra minsta i skuggan är ingen större konst. Värre är det med äldre badsugna barn, men det finns massor av kul saker att göra även i skuggan.

• Packa ner några bra böcker som ni kan läsa tillsammans när solen lyser som starkast.
• En bandspelare med sagoband brukar vara populärt.
• Sätt upp parasollet i sanden och bygg sandslott i skuggan.
• Ta med papper och kritor, spel och pussel.
• Kropps-och ansiksmålningar brukar barn gilla. Befinner ni är dessutom nära vattnet är det lätt att tvätta av innan man beger sig hemåt.
• 1- och 2-åringar brukar gilla att bara sitta i vattnet och leka med badsaker. Blås upp en liten bassäng, fyll den med vatten och ställ den i skuggan när solen är som starkast.
• Bygg en bilbana i sanden under skuggan. Ta med bilar.
• Om ni är på västkusten är krabbfiske i skuggan alltid ett populärt nöje för stora och små: Fäst en klädnypa i änden av ett snöre, krossa en blåmussla och nyp fast i klädnypan. Sänk ner snöret och börja fiska. (Glöm inte att släppa ut krabborna i havet när ni är färdiga.)

Om ditt barn ändå råkar bränna sig

Det är inte kört bara för att ditt barn råkar bränna sig i solen en gång. Tänk efter i fortsättningen och låt det inte hända igen.
Om han eller hon blivit röd eller rosa i solen ska ni helt undvika solen tills rodnaden har försvunnit och huden har läkt.
Svider det kan en hårt vispad äggvita som stryks ut över det brända partiet lindra. Det finns också kylbalsam att köpa på apoteket.

Faktagranskning: Statens strålskyddsinstitut, SSI