Solkrämer håller inte måttet

Hög solskyddsfaktor är inte alltid bäst, visar ett test av solkrämer för barn som Dagens Nyheter och testfakta.se har låtit utföra.

Generellt har solkrämerna för barn blivit bättre, men man kan inte alltid lita på den solskyddsfaktor som anges på förpackningen – en solkräm med solskyddsfaktor 30 gav i testet sämre skydd än en med solskyddsfaktor 16.

– Bästa solskyddet är i allmänhet kläder, till exempel tröja, byxor, strumpor och keps. Solkrämer är bra som komplement, inte minst på ställen där det är svårt att skydda sig på annat sätt, till exempel i ansiktet, säget Olle Larkö, hudspecialist och professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Olle Larkö anser att barn under två år bör använda en solskyddskräm med fysikaliskt skydd, eftersom det pågår en diskussion om huruvida små barn kan bryta ned de kemikalier som absorberas i kroppen av kemiska solskyddsmedel.

– Jag tycker att det är dumt att riskera något och rekommenderar därför fysikaliska, säger han.

Bäst betyg i testet fick solkrämerna Garnier Ambre Solaire Kids med faktor 30 (fysikalisk och kemisk), ACO barnsollotion med faktor 25 (fysikalisk), ACO barnsollotion med faktor 16 (fysikalisk), Nivea Children´s med faktor 20 (fysikalisk och kemisk), Eucerin Junior med faktor 40 (fysikalisk och kemisk) samt Nivea Children´s med faktor 25 (fysikalisk och kemisk).

Källa: Dagens Nyheter