Böjveckseksem – slösa med salvan

Mellan 15 och 20 procent av alla barn drabbas av böjveckseksem.

Mellan 15 och 20 procent av alla barn drabbas av böjveckseksem. Varför är inte helt klart. Det är ärftligt, men även miljön spelar in. Böjveckseksem beror inte på allergi mot något känt ämne, men barn som drabbas har större risk att utveckla astma och hösnuva.

Eksemen börjar tidigt, ofta i knä- och armveck, men de förändras med tiden: Barn 0–2 år får rodnande utslag på kinder och kropp. Mellan 2 och 12 år koncentreras problemen till knä- och armveck, vrister, handlovar och runt ögon och mun. Tonåringar får besvär i ansiktet och på hals och skuldror. Hos de allra flesta (80–90 procent) växer emellertid besvären bort.

Många faktorer kan framkalla eller försämra böjveckseksem, bland annat kyla och torr luft, svett, uttorkande och irriterande ämnen, för mycket bad och dusch, ylle närmast kroppen, kvalster, stress och annan psykisk påfrestning.

Mat kan också spela en roll, särskilt hos små barn som kan reagera på ägg, mjölk eller fisk. Citrusfrukter, tomat och röda bär är annat som kan påverka, men överkänsligheten brukar växa bort.

Böjveckseksem innebär klåda och utslag som barnen ofta kliar sönder. Att smörja rikligt och ofta med mjuk­görande kräm lindrar. Är eksemet rött och kliar kan kortisonsalva vara nödvändigt. Det finns receptfritt på apoteket. Om behandlingen inte ger effekt bör man söka vård.

Läs mer:

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.