Skydda ditt barn från olyckor

Under de första månaderna håller sig barnet mest stilla. Men det dröjer inte länge förrän bebisen kan rulla runt och gripa tag i saker.

Barn under 6 månader skadas ofta i samband med fall från skötbord. Kvävning orsakad av mat eller smådelar förekommer också, liksom brännskador.

Fallolyckor. Den absolut vanligaste orsaken till olycksfall bland barn. Fallolyckorna utgör två tredjedelar av olycksfallen under det första levnadsåret och drygt hälften av olyckorna under resten av förskoleåldern.
Höga barnstolar, barnvagnar och skötbord tillhör de produkter som är inblandade i flest fallolyckor, trots att barnet nästan alltid använder dem under uppsikt av en vuxen. Varje år sker i Sverige omkring 500 olycksfall i samband med fall från skötbord samt över över 400 olycksfall i samband med fall från barnvagn.

Skötplatsen. Skötplatsen ska vara stadig och ha skyddskanter så att barnet inte kan rulla ner. Lämna aldrig barnet utan uppsikt på skötplatsen. Försök ordna så att du har allt du behöver – tvättlappar, tvål, vatten, handduk, blöjhink, nya blöjor och rena kläder – inom räckhåll. Håll kvar en hand på barnet om du måste sträcka dig efter något. Den allra säkraste skötplatsen
– men kanske inte den bekvämaste för mamma och pappa – är en dyna på golvet.

Se upp för brännskador. Drick inte het dryck som kaffe eller te när du har barnet i famnen. Om barnet plötslig viftar till kan det få drycken över sig och bli brännskadat. Ställ allt hett utom räckhåll för barnet. Känn efter med armbågen så att badvattnet inte är för varmt. Element som blir över 60 grader varma kan behöva elementskydd. En del brödrostar blir väldigt heta på utsidan.

Napp. Om barnet har napp: dra i den varje dag för att kontrollera att den inte är skadad.

I vagnen. Kontrollera vagnen då och då. Fungerar till exempel broms och säkerhetsspärrar som de ska? Sitter hjulen fast ordentligt och sitter reflexerna kvar?

I bilen. Använd godkänt babyskydd eller godkänd bilbarnstol, och var noga med att det är rätt monterat. Se till att det inte finns krockkudde på den plats där babyskyddet eller bilbarnstolen används. Krockkudde och barn i bil kan vara en livsfarlig kombination.

På sjön. Alla, även nyfödda bebisar, ska ha räddningsväst i båt. Räddningsvästar till spädbarn är särskilt uppbyggda för att skydda deras tunga huvuden.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren