Scharlakansfeber är en smittsam bakterieinfektion. Den drabbar oftast barn mellan 5 och 10 år men har på senare år blivit mindre vanlig.

När ett barn smittas av scharlakansfeber kan det till en början vara svårt att slå fast sjukdomen. Det hela börjar med feber och halsont – och ibland kräkningar, för att nästa dag visa upp mer karaktäristiska symptom.

Vanliga symtom vid scharlakansfeber 

Under den andra dagen brukar utslagen komma – röda och finprickiga, ofta i armvecken och ljumskarna. Utslagen är lätt upphöjda och huden kan kännas som ett sandpapper när man stryker över den med handen. Så småningom kan de flyta ihop och sprida sig till armar, ben och ansikte. Svalget är rött med röda, förstorade halsmandlar som ofta också har vita, prickformade beläggningar.

De första dagarna är tungan gulvit med röda knottror, men efter någon dag försvinner den gulvita beläggningen och tungan blir i stället smultronröd med tydliga knottror, så kallad smultrontunga.

Om barnet inte får antibiotika brukar febern minska successivt för att vara borta efter fem till sju dygn. Med antibiotika blir barnet feberfritt efter ett till två dygn. Utslagen brukar vara borta efter en vecka. Efter någon eller några veckor kan barnet få fjällande hud på handflator, fotsulor, fingrar och tår.

Här svarar vi på fem vanliga frågor om sjukdomen.

LÄS MER: Feber hos barn – det här behöver du veta

1. Hur smittar scharlakansfeber?

Via luften, till exempel när en infekterad person nyser eller hostar, och via direktkontakt. Scharlakansfeber smittar från första dagen och fram till två dygn efter att behandling inletts.

2. Vad är inkubationstiden?

Inkubationstiden för scharlakansfeber, alltså den tid det tar från det man har blivit smittad till att sjukdomen bryter ut, är 2–4 dagar.

3. Hur kan man hjälpa sitt barn?

Se till att barnet har det svalt i rummet. Ge mycket dryck och mat som är lätt att svälja – glass brukar gå bra. Vid behov kan man ge smärtstillande och febernedsättande läkemedel.

4. Ska man uppsöka vård?

Uppsök en läkare när du upptäcker att barnet är svullet och rött i halsen och har utslag. Läkaren kan skriva ut ett recept på antibiotika.

5. När kan barnet gå till förskolan?

Barnet ska vara feberfritt. Om det orkar med verksamheten i barngruppen kan det gå till förskolan efter två dygns antibiotikabehandling.

Faktauppgifterna är hämtade från Bonniers Barnläkarbok och granskade av Tor Lindberg, professor emeritus i barnmedicin.