Prata om första mensen – även pappor kan göra det

Det är viktigt att som ung flicka vara beredd på att få mens, det kan nog vara ganska oroväckande annars, säger Susanne Lingefjärd Hedqvist, skolsköterska i Göteborg.

Hur man förbereder sitt barn på puberteten handlar om vilken kontakt och dialog man har i övrigt. Ett tips skolsköterskan Susanne Lingefjärd Hedqvist ger är att ta lärdom från sin egen uppväxt.

– Som kvinna kan man tänka på hur det var att få sin första mens och fråga sig: Var jag förberedd? Blev jag rädd? Hur vill jag att min dotter ska uppleva att få mens?

– Jag tror att varje kvinna kan minnas vad hon kunde och trodde när mensen kom. För den som inte var förberedd kunde mensen kännas som något farligt.

Pappor kan också

En man kan inte relatera till en egen upplevelse i det här fallet. Men Susanne Lingefjärd Hedqvist tror att även pappor kan prata med sina döttrar om mens. Särskilt om flickan enbart bor hos sin pappa eller hon har skilda föräldrar och kanske bor växelvis.

– Att prata med sin dotter om mens innan hon hamnar i puberteten kan vara bra. Då kan det kännas mindre laddat för flickan att prata om detta. Dessutom blir hon förberedd på det som ska hända, tipsar Susanne Lingefjärd Hedqvist.

– Var lyhörd inför hur mycket din dotter vet innan hon får sin första mens. Man kan börja med att fråga ”Hur mycket vet du?” och ”Vill du att jag ska berätta lite?”, säger Susanne Lingefjärdh Hedqvist.

Köp hem mensskydd

En annan sak som både mamma och pappa kan tänka på är att se till att det alltid finns mensskydd hemma. Bindor kan vara bra att börja med, menar Susanne Lingefjärd Hedqvist.

– Att be om pengar till mensskydd varje månad kan kännas jobbigt. I takt med att hon själv kanske efterfrågar tamponger kan man informera om hur de fungerar, de finns ju även med införingshylsa för att göra dem enklare att använda.

I skolan får barnen undervisning om pubertetsutveckling och hygien någon gång i fjärde eller femte klass. Skolsköterskan kan ge mer information. Detta kan man som förälder tipsa om ifall man tycker att det är svårt att prata mens med sin dotter – eller om hon själv inte vill prata om detta med mamma eller pappa.

Man behöver även tänka på att det är individuellt när mensen kommer. Om man hela tiden pratar om att mensen kommer snart kan flickan uppleva sig som onormal om den dröjer. När den kommer går ofta i arv.

Risk att man upplever sig tjock

Hur mycket man ska lägga sig i som förälder utan att uppfattas som pinsam eller påträngande är en avvägning:

– Om man inte blandar sig i visar man att mens är något onaturligt eller skamligt som ska skötas i hemlighet. Men mens är ju det mest naturliga som finns! Samtidigt måste flickan få ha sin egen privata sfär. Under puberteten händer ju så mycket annat. Man kan säga att ju äldre barnet blir desto svårare kan det vara att prata om privata saker.

– Det finns en risk att flickor som tidigt får mens upplever sig som tjocka jämfört med kompisar som inte alls är i samma fas biologiskt. Man får prata om att man mognar olika fort, att bästisen kanske inte alls är i i samma fas. Det kan skilja flera år i mognad. Det gäller att vara observant som föräldrar, ätstörningar kan börja tidigt.

Fira med en tårta?

Vill man kan man fira första mensen med en tårta eller en liten present.

– Varför inte? Så gör man i andra kulturer, säger Susanne Lingefjärd Hedqvist.

– Mensen är en naturlig del i utvecklingen. Det är önskvärt att föräldrarna kan prata om detta med barnet så att det inte blir jobbigt för flickan att sköta sin mens. Det kan kännas pinsamt för föräldrarna men jag tror och hoppas att detta lättas upp generation för generation. Har flickan god kontakt med sin mamma är det  kanske enklast att prata med henne. Då kan hon berätta hur det var för henne att få första mensen, vad hon gjorde och hur mensskydden har utvecklats och blivit bättre.

Läs också: Tidig pubertet hos flickor – barnläkaren förklarar

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.