Utökad vaccination föreslås

Smittskyddsinstitutet rekommenderar vaccination mot pneumokocker.

Pneumokocker är en vanlig bakterie hos barn. Oftast orsakar den inga problem alls. Ibland orsakar den snuva, feber och kanske en öroninfektion, eller rentav lunginflammation. Och i vissa fall ger sig bakterien in i kroppens slemhinnor där den kan orsaka svår sjukdom, oftast blodförgiftning och/eller hjärnhinneinflammation.

Smittskyddsinstitutet föreslår nu att alla barn ska vaccineras mot pneumokocker vid 3, 5 och 12 månaders ålder, en åtgärd som enligt deras beräkningar skulle kunna rädda ett eller två liv per år.

Att låta pneumkockvaccinet ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet skulle visserligen fördubbla samhällets kostnader för barnvaccinationer, men totalt sett skulle det bli en vinst för samhället, menar Smittskyddsinstitutets generaldirektör Ragnar Norrby.

I slutändan är det Socialstyrelsen som bestämmer om det allmänna vaccinationsprogrammet. Ett eventuellt beslut om att införa pneumkockvaccinering kommer inte förrän tidigast nästa år, enligt Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

– Det är många olika aspekter som ska vägas in och vi har ett antal olika nya vaccin att titta på, säger han.

Källa: Dagens Nyheter

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.