Allergisk mot pollen, ägg, ärtor och bönor …

Nils är allergisk. När våren kommer får han stanna inne.

Nils, 3 år, har eksem, och är allergisk mot födoämnen som ägg, ärtor och bönor och pollen.

Under vår och sommar har han det som allra jobbigast. Immunförsvaret blir överbelastat då.

– Vi hade en period på åtta–tio veckor förra året när Nils var vaken nästan varje natt mellan klockan tolv och tre, plus fyra, fem kortare perioder under natten, berättar pappa Lars. Nils kliade sig, fick bakterier i såren och behandlades med antibiotika tre gånger eftersom han hade 50–60 infekterade sår på kroppen. Vi kunde inte lyfta honom utan att han skrek, och han grät ”ont, ont, ont” på nätterna.

– Ibland gick jag till jobbet efter att ha sovit bara två timmar. Och när jag stått i bara kalsonger på altanen mitt i natten för att försöka kyla av Nils, har jag undrat om grannarna sett mig, säger Lars.

När eksemen var som jobbigast var Lars och Carolina beredda att göra vad som helst. Då fick de av en sjuksköterska på allergimottagningen höra tala om en silkespyjamas, kallad Derma Silk, som kanske kunde lindra besvären.

– Eksemen blev inte färre, men när det gällde infektionerna kunde vi se en smått fantastisk förbättring, tycker de. Plus att Nils sov bättre.

Minst två gånger om dagen smörjer Lars eller Carolina in Nils med en mjukgörande kräm.

– Den bara försvinner in i huden eftersom den är så torr. Och om Nils reagerat på något födoämne får vi smörja oftare, bland annat med kortisonsalva. Eftersom det svider när huden är irriterad, kan det vara en pärs. Man vill ju inte göra sitt barn illa, säger Lars.

Nils pollenallergi visar sig genom rinnsnuva, kliande ögon och framför allt att han är väldigt trött.

– Han somnar lite varstans och orkar inte leka på samma sätt som vanligt, förklarar Lars.

Under pollensäsongen reagerar Nils även på mat han brukar tåla i normala fall, och får ännu mer eksem. De dagar när det är höga pollenhalter ute får de vara inne med Nils, eller bara vistas utomhus kortare stunder.

– Jag och Nils satt hemma med stängda dörrar när övriga familjen var och badade förra sommaren, minns Lars.

– Men det känns viktigt att påpeka att det i allra högsta grad går att hitta en fungerande vardag trots besvären, säger Lars. Man får fokusera på det som fungerar, annars blir livet ganska tråkigt.