Min son har kort tungband


Min son har kort tungband

Fråga

När min son var 2 veckor gammal upptäckte jag att hans tunga såg konstig ut, liksom delad. Förklaringen fick jag av bvc-sköterskan: Han har kort tungband.

Enligt henne var detta inget att bry sig om och hon bad mig att inte fundera mer över det. Det är tydligen väldigt vanligt bland små barn. Om han vid 18 månaders ålder har svårt att tala finns det anledning att eventuellt klippa tungbandet.

Amningen har fungerat bra men nu är min pojke 8 månader och har börjat äta vanlig mat. Han kan ju inte som andra sträcka ut tungan för att slicka bort mat som hamnar lite utanför, utan man får hjälpa till med skeden.

Nu undrar jag om detta är vanligt. Jag har aldrig hört talas om det förut. Hur går det till när man klipper tungbandet, måste han sövas? Och varför gör man inte detta före 18 månaders ålder? Det måste ju vara lättare ju yngre barnet är, när det inte är lika medvetet om vad som ska ske.

Orolig

Svar

Kort tungband är relativt vanligt. Förr i världen ansågs det kunna skada barnets amningsförmåga och talutveckling och det var vanligt att man med sax klippte av tungbandet redan på BB i samband med barnläkarundersökningen.

Numera är detta lilla ingrepp mer sällsynt, dels på grund av att man anser att de flesta barn med kort tungband inte har några besvär av det, dels därför att barnläkare blivit mer försiktiga och medvetna om att inte åsamka det nyfödda barnet smärta, om än kortvarig. I sällsynta fall kan det uppstå blödning från det blodkärl som löper strax intill, på tungans undersida.

I de fall man anser att det korta tungbandet kan försvåra matningen eller talutvecklingen gör man ett ingrepp. Det görs hos öronläkare, under narkos.

Skulle du uppleva att din son helt tydligt har svårigheter som orsakas av hans korta tungband så be att få remiss till öron-näsa-halsläkare.

Man brukar vänta med att göra ingreppet, eftersom det i många fall visar sig att det förbättras av sig själv efter viss tid. Vid 1-årskontrollen på bvc kan det vara för tidigt att avgöra om ingreppet behöver göras. Nästa bvc-kontroll är i regel vid 18 månader.

Mats Aili, barnläkare