Min 3-åring klagar på magont


Min 3-åring klagar på magont

Fråga

Min dotter är snart 3 år. I våras hade hon kräksjuka fyra gånger under en femveckorsperiod. Senaste gången åkte vi till akuten för att jag tyckte att hon var så dålig. De sa att det inte var någon fara och skickade hem oss.

Sedan dess klagar hon med jämna mellanrum på magont. Det kan komma när som helst, under vilka omständigheter som helst.

Har pratat med min barnavårdscentral och fått rådet att beställa tid hos läkaren. När jag gjorde det sa de att min bvc-sköterska överreagerat och att vi absolut inte behövde komma dit.

Nu har det gått så lång tid att man tycker att vår dotter borde ha glömt det vid det här laget, om ”magont” bara är något hon har fått för sig att säga. Bvc menar att det kanske är något hon förknippat med magont och att kräkas. Jag vill absolut inte utsätta henne för onödig tid hos doktorn. Men man kan ju inte låta bli att ta ”ont i magen” på allvar.

Kan man ha sår på tarmarna efter kräksjukan? Vad kan det vara?

Linda

Svar

Den äkta kräksjukan beror på ett virus som ofta härjar på vintrarna. Dessutom finns det många andra sorters magsjukevirus. Det händer att man får flera av dessa i följd, vilket ju är väldigt jobbigt.

Ofta minns barnen detta ganska länge efteråt och kan till exempel få för sig att någon maträtt de fick i samband med kräksjukan inte är bra, och alltså vägra att äta just den sortens mat.

Själva kräksjukan lämnar inga sår eller följdtillstånd efter sig, förutom en något känsligare mage någon eller några veckor efteråt.

Att din dotter fortfarande har problem med magont är inte riktigt bra och jag tycker att hon bör undersökas av läkare för detta.

Magont hos en 3-åring kan bero på många olika saker. Ibland är det inte så mycket man kan göra, men andra gånger finner man en tydlig anledning och kan göra allting mycket bättre. Så den chansen tycker jag du ska ta tillvara.

Jag har svårt att tänka mig någon mottagning som tycker att det är fel eller att man överreagerar om man söker för detta.

Mats Aili, barnläkare