Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min bebis är så gasig i magen

Vår bebis är gasig i magen, vad kan vi göra? Barnläkaren svarar

Problem och gasig i magen, vad göra? 
Obs. Barnet på bilden har inget med artikeln att göra.
Problem och gasig i magen, vad göra? Obs. Barnet på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Unsplash/Alex Bodini

Min son är snart 8 månader. Han har hela tiden haft problem med magen och varit väldigt gasig. När han var 2 månader slutade jag amma och gick över till mjölkfri ersättning (Pepticate) på inrådan av bvc-läkaren, och som trodde på svår kolik. Samtidigt provade vi Sempers magdroppar, magmassage, Windi och en massa andra kolikmetoder, men inget hjälpte. När han var 3,5 månader blev det bättre.

Nu skriker han inte så mycket längre. Däremot är han fortfarande väldigt gasig i magen. Det märks på honom att han blir orolig om han inte bajsar på ett dygn. För det mesta bajsar han 1–2 gånger per dag. Vid 4 månaders ålder började vi lite lätt med små smakportioner och vid 6 månader med gröt, välling och lagad mat. Han äter glatt allt och dricker vatten till maten. För det mesta är han glad och busig och har väldigt mycket energi, men problemet med gaserna gör att han ofta vaknar på nätterna och är orolig.

Dagtid är det inte lika besvärligt, då pruttar han utan större problem. Vi har försökt prata med bvc flera gånger, men de tycker inte att det är något problem. Är vi bara nojiga förstagångsföräldrar?

/Pruttig bebis

Svar från Mats Aili, barn- och allmänläkare i Halmstad:

Om han växer bra och inte har några problem med huden (eksem) verkar det inte vara någonting allvarligt. Möjligen finns här en misstanke om att han inte riktigt tål mjölk, det skulle kunna röra sig om komjölksproteinallergi eller laktosintolerans, alltså att han inte kan bryta ner mjölksocker. Är problemen jobbiga går detta att utreda mer i detalj.

En överkänslighet kan utredas med blodprov eller så kallat pricktest. Man kan också göra en så kallad provokation, där man ger olika födoämnen och studerar vad som händer. Detta görs i samråd med en barnläkare och inte på egen hand!

Tillbaka till eksem: Om barnet har eksem finns ofta, men inte alltid, en överkänslighet mot något födoämne med i bilden, vanligast är mjölk, ägg eller fisk. Vanligen blir eksemen bättre med tiden.

Spädbarnseksem är mycket vanligt, och de förändras med tiden. Först blir huden torr – på kinder, överarmar och benens utsidor. Efter 1–2 år flyttar sig utslaget till armbågsveck och knäveck. Det blir rodnat och fnasigt och kliar. Eksem är inte ”farligt” men naturligtvis irriterande, särskilt då klådan. Rådgör med bvc om någon mjukgörande kräm mot klåda och eksem.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 2012.