Vad gör man som förälder om ens barn fiser och pruttar mycket? Ska man vara orolig? Experterna svarar.

Min 5-åring pruttar mycket

Min dotter som är 5 år klagar på att hon pruttar mycket och har börjat bli mobbad av sina kompisar för detta.

Hur kan jag få veta vad som orsakar detta? Finns det någon lista på mat som man ska/bör undvika? Vi äter sällan bröd hemma och jag har prövat att ge henne getmjölk istället för komjölk (poppis här i England där vi bor).

Snälla hjälp! Jag vill så gärna ha lite matråd och tips.

Sophie

Svar: Kan vara infektion på tarmen eller laktosintolerans

Mats Aili, barnläkare:

Gaser i magen kan orsakas av sjukdom, diet och olika mediciner (vissa av dem man ger mot förstoppning är vanligast).

När det gäller sjukdomar kan man tänka sig någon tarminfektion eller att man inte tål något födoämne, exempelvis mjölksocker eller gluten. Utöver detta, som en läkare borde kunna reda ut, är det sällan någon allvarlig sjukdom som ligger bakom.

Sara Ask, barndietist:

Gas i magen består dels av luft man sväljer, till exempel när man äter, dels av gaser som bildas vid nedbrytningen av mat. För att minska besvären kan man försöka tugga maten ordentligt istället för att äta fort och då svälja ner mycket luft. Det är bra att undvika tuggummi och kolsyrade drycker, som kan bidra till mer gasbildning. Att röra på sig är också bra, eftersom det sätter igång tarmarna och motverkar att mycket gas samlas.

Ofta nämns fiberrika grönsaker som kål, lök och baljväxter som syndabockar när det gäller gasbesvär, men jag tycker att det är viktigt att inte utesluta den typen av livsmedel rakt av eftersom de bidrar med så mycket bra. Möjligen kan man systematiskt pröva att dra ner på intaget av ett livsmedel i taget för att se om det blir bättre.

En stor fördel med fiberrika grönsaker är att en mage som får jobba med fibrer får upp en större mängd goda bakterier i magtarmkanalen, som både kan hjälpa till att bryta ner svårsmält mat och ge andra positiva effekter på till exempel immunförsvaret. Fibrer hjälper dessutom till att motverka förstoppning, och det är viktigt även med tanke på gasbesvär, förstoppning kan nämligen ge ökade besvär eftersom det då blir svårare för gaserna att passera genom tarmen.

Laktobaciller kan hjälpa vissa som har förstoppning och gasig mage. Ett apotek kan ge råd om vilket preparat man ska välja, eftersom det finns väldigt många olika stammar av laktobaciller som påverkar magen på olika sätt.

Sist men inte minst kan intolerans mot olika livsmedel leda till gasbesvär. Ofta nämns mjölken här, eftersom sänkt förmåga att bryta ner mjölksocker (laktosintolerans) leder till gasighet och diarré. Laktosintolerans är dock väldigt ovanligt hos barn före skolåldern. Däremot kan det finnas skäl att utesluta att besvären beror på glutenintolerans, det vill säga intolerans mot ett protein som finns i vete, råg och korn, eller ren allergi mot något livsmedel. En läkare kan ta ställning till om detta bör utredas.

Artikeln publicerades 2011.