Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Magsjuka och vinterkräksjuka – barnläkarens bästa råd

Magsjuka, maginfluensa och vinterkräksjuka ... Kan man undvika att ens barn smittas av magvirus? Och vad ska man göra om barnet drabbas av diarré och kräkningar? Barnläkaren Jonas F Ludvigsson ger sina bästa råd.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Magsjuka, maginfluensa och vinterkräksjuka – är det samma sak?

Jonas F Ludvigsson är barnläkare vid Örebro Universitetssjukhus och Karolinska institutet.
Jonas F Ludvigsson är barnläkare vid Örebro Universitetssjukhus och Karolinska institutet. Foto: Pressbild

– För mig är maginfluensa och magsjuka samlingsnamn på flera mag- och tarm-infektioner, men framför allt de typer som inträffar under vintern och våren. De flesta barn, och då framförallt barn i dagisåldern, som får maginfluensa har drabbats av rotavirusinfektion. Vuxna drabbas oftast av vinterkräksjuka som orsakas av calicivirus, säger barnläkaren Jonas F Ludvigsson.

Vad orsakar magsjuka?

– Magsjuka hos barn orsakas oftast av virus men det kan också orsakas av bakterier, även om bakterier är en ovanlig orsak.

Vilka är symtomen om man drabbats av rotavirus?

– Små barn med rotavirus har diarré och kräkningar. De har också feber. Rotavirus ger en skada på tarmluddet vilket gör det svårare för tarmen att ta upp vätska. Det gör att små barn riskerar att bli uttorkade, så det är viktigt att de får i sig tillräckligt med vätska.

Hur smittar rotaviruset?

– Rotaviruset smittar genom viruspartiklar i bajs. Extremt små mängder behövs; har man otur och får det på händer och sedan via till exempel en smörgås eller något man dricker och får det i munnen blir man lätt sjuk. Det behövs så små mängder att risken att bli smittad är stor.

Vad kan man göra för att skydda sig mot rotaviruset?

– Barn i delar av Sverige erbjuds vaccination mot rotavirus från 6 veckors ålder, och på sikt kommer troligen alla landsting att erbjuda vaccinationen. Men man kan skydda sig på annat sätt – till exempel genom att vara noga med handhygien i samband med toalettbesök och innan man äter. Observera att rotavirus är så smittsamt att trots att man är noggrann, drabbas man ofta om någon i familjen är sjuk.

Läs också: När barnet har ont i magen – så här kan du hjälpa

Vilka är symtomen om man drabbats av calicivirus?

– Vid vinterkräksjukan är det huvudsakliga symtomet just kräkningar. Den som kräks mycket kan också få ont i magen och ont i kroppen. Precis som vid de flesta sjukdomar med kräkningar mår patienten illa. Många har också feber och blir trötta och får diarré.

Hur smittar caliciviruset?

– Vinterkräksjukan smittar via viruspartiklar som kan finnas i livsmedel som den sjuke haft hand om eller via dricksvatten, men också när man får kontakt med den som är sjuk och kräks.

Vad kan man göra för att skydda sig mot caliciviruset?

– Samma råd ges för att förhindra calicivirus som vid rotavirus: God handhygien och att försöka undvika kontakt med den som är sjuk.

Vilken är inkubationstiden?

– Caliciviruset 12–48 timmar. Rotaviruset oftast litet längre, 2–4 dagar.

Hur kan man som förälder veta om barnet har drabbats av caliciviruset eller rotaviruset?

– Det vet man inte, och det är inte så viktigt. Det viktiga är hygien och att man får i sig vätska. Och det gäller oavsett vilken typ av magsjuka man drabbats av.

Vilken är bästa behandlingen för ett magsjukt barn?

– Det är viktigt att barnet får i sig vätska så att det inte blir uttorkat. Den risken är ganska liten hos vuxna men större hos barn. Svårt sjuka barn som har rotavirus lägger vi in på sjukhus. Det gäller till exempel barn som är mycket medtagna, har 10-20 diarréer/kräkningar per dag, eller där blodprover visar påverkad salt-vätskebalans På sjukhuset får barnen antingen sond som vi ger vätskeersättning i, eller så får de dropp.

Vad är viktigast att hjälpa barnet med när det är magsjukt?

– Ett problem är att många barn kräks upp den vätska de får. För att förhindra detta brukar jag rekommendera att man ger små mängder i taget. Till ett barn som väger 10 kg rekommenderar jag att föräldrarna ger 10 ml vätskeersättning var femte minut (eller mindre mängder men oftare) i ett par timmar. Det blir cirka 1 dl per timme vilket är vad som behövs för att vända en uttorkning. Om barnet mår bättre och diarréerna och kräkningarna avtar brukar jag rekommendera åtminstone ½ dl vätska per timme resten av dygnet.

Vilka komplikationer kan uppstå?

– I utvecklingsländer dör många barn av rotavirusinfektion. Det är en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn i världen. I Sverige är dödsfall extremt sällsynta.

När och var bör man söka vård för sitt magsjuka barn?

– Man ska söka vård om man själv eller barnet är helt utmattat, barnet är kanske blekt och blundar eller bara stirrar rakt fram, eller är helt ointresserad av sin omgivning. Eller om det finns tecken på att barnet faktiskt har diarré av annat skäl än maginfluensa: Till exempel mycket hög feber, kring 40 grader, blod i bajset eller svåra magsmärtor så att barnet gnäller under långa perioder. Det är svårt att ge råd som fungerar i alla lägen, men jag tror att de flesta föräldrar känner sina barn så pass väl att de märker när något är på tok.

– Om man åker till vårdcentralen med maginfluensa kan det vara klokt att ringa dit först. Kanske sitter det sjuka människor i väntrummet som inte får smittas, och vårdcentralen kanske hänvisar dig till en egen ingång.

När ska man börja ge barnet mat – och vilken mat är bäst att börja med?

– Man kan börja med mat så snart barnet kan tänka sig att äta. Som vätska rekommenderar jag i första hand apotekets vätskeersättning, men vad barnet än kan tänka sig att dricka är bra. Till spädbarnet är bröstmjölk eller bröstmjölksersättning bäst.

– Förr var vi läkare tveksamma till att barn med maginfluensa skulle dricka mjölk, men att helt avråda från mjölk har vi gått ifrån. Det är bättre för barnet att äta och dricka någonting, nästan oavsett vad det är, än att inte äta något alls. Så jag brukar säga till föräldrarna att ge barnet vad det helst vill ha. Vill barnet ha glass, ställ fram en tallrik med mycket glass! Vill det bara ha pizza, köp en pizza! Det enda jag är litet tveksam till är coca-cola och läsk som innehåller så mycket socker att sockret i sig kan dra ur en del vätska i kroppen när barnet kissar.

Hur länge ska barnet stanna hemma?

– Tills barnet slutat kräkas och sedan 2 dygn till. Det är viktigt att föräldrar inte skickar tillbaka barnen för tidigt för då kan smittan gå runt på förskolan eller i skolan. Observera att barn med rotavirus-maginfluensa kan ha fortsatt löst bajs i flera veckor efter. Löst bajs innebär inte att man måste stanna hemma, men man ska naturligtvis inte gå på förskolan om man har diarréer.

Viktigt att tänka på om en i familjen blivit magsjuk

1. Den som är sjuk ska inte laga mat.

2. Den sjuke ska ha egen handduk.

3. Alla i familjen ska tvätta händerna före maten och efter varje toalettbesök.

4. Undvik att träffa en massa människor utanför familjen.

Så gör du egen vätskeersättning

Vätskeersättning till barn går att köpa på apotek, men du kan enkelt göra egen.

Recept vätskeersättning

1/2 teskedsmått salt (inte örtsalt)

6 teskedsmått strösocker

I liter vatten

GÖR SÅ HÄR:

Koka vattnet.

Blanda ner salt och socker i korrekta proportioner.

Kyl vätskan och förvara gärna i kärl med lock i kylskåpet. Drycken kan smaksättas med 2 teskedar fruktjuicekoncentrat.

Här hittar du fler artiklar om

barn och hälsa

sjukdomar

föräldraskap