Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kolik - vad beror det på?

Det kallas för spädbarnskolik eller tremånaderskolik och är ofarligt – men jobbigt för både barn och föräldrar.

Foto: Shutterstock

Inom forskningen definieras kolik som ”mer än tre timmars skrikande per dygn i mer än tre dygn per vecka hos ett friskt barn”.

– I praktiken pratar vi om kolik när barnet skriker mer än vad föräldrarna står ut med, säger barnläkaren Mats Reimer.

Kolik börjar sällan före andra levnadsveckan. Det brukar försvinna när barnet är mellan 3 och 4 månader, men ibland dröjer det längre.

Man tror att ungefär 15 procent av alla barn drabbas och får perioder när de skriker ihållande och näst intill otröstligt. Ofta är det som värst på eftermiddagar, kvällar och nätter.

Vad kolik beror på är okänt. Man tror att det finns flera orsaker. Omognad i tarmen, överkänslighet och allergi kan vara några.

En del fall kan bero på känslighet för komjölksprotein. Om barnet får modersmjölksersättning kan bvc därför föreslå att man prövar en annan ersättning som är avsedd för mjölkallergiska barn. Om barnet ammas föreslår bvc ibland att mamman prövar att utesluta komjölk ur sin kost. Det är i så fall viktigt att hon också får kalktillskott.

Många föräldrar upplever att barn med kolik har väldigt ont. Mats Reimer är inte säker på att det är så – inte alltid, i alla fall.

– Obehag känner de ju, men smärta? Man kan inte veta det. Barn skriker ju för många olika saker – när de är hungriga, när man lägger ner dem efter att ha burit dem … Jag tänker att barn med kolik kan vara känsliga för intryck.

Barnsjuksköterskan Margareta Elliot håller med:

– Jag tänker ofta att det handlar om det lilla barnets känslighet. En del skriker kanske när de känner en bubbla i tarmarna, andra märker den knappt alls, säger hon.

Läs mer: Kolik – vad kan man göra?

Artikeln publicerades i januari 2017.