Kan jag lita på sköterskan?


Kan jag lita på sjuksköterskan?

Fråga

Min son är 2 år och kraftigt förkyld med feber just nu. Han är ganska pigg på förmiddagen men vill inte äta mat, bara bröstmjölk. På eftermiddagen sover han mest.

Distriktssköterskan tycker att jag ska ge Alvedon och sedan mat – inte bara bröstmjölk och ingen amning på natten. Hon tycker att vi ska avvakta med att kontakta läkare.

Jag känner ofta att jag inte kommer överens med vår distriktssköterska. Jag undrar om jag kan lita på mina egna kunskaper som jag fått med mig från mitt hemland, andra mammor och medicinska sidor på internet som jag brukar läsa? Och när ska man kontakta läkare?

Har sköterskan rätt?

Svar

Jag tror att man som förälder själv bäst känner på sig när det är dags att söka hjälp. Min erfarenhet är att det faktiskt är väldigt sällan som föräldrar söker ”i onödan”. Jag tror inte att man inom sjukvården numera har den synen.

Däremot är det alltid bra om man kan planera sitt besök lite, om inte annat så för sin egen skull, för att slippa sitta långa nattliga timmar på en stressad jourmottagning till exempel.

Känner du dig orolig över att barnet inte mår som han ska, sök vårdcentral eller barnmottagning, om möjligt (ibland är det ju inte möjligt) genom att ringa först och beställa tid, gärna på kontorstid.

Å andra sidan ska man ju också kunna lita på råden från en distriktssköterska, som faktiskt är välutbildad för att bedöma barns hälsa.

Mats Aili, barnläkare