Kan jag lita på bvc och ta min medicin när jag ammar?

Kan jag lita på bvc och ta min medicin när jag ammar?

Fråga

Jag lider av en skada i nacken. Brukar få kraftig värk i nacke och huvud emellanåt och för detta har jag ätit Citodon.

Jag fick barn för 4 månader sedan och har inte tagit någon tablett under graviditeten, då jag mådde förvånansvärt bra. Men jag har nu fått tillbaka värken, vilket gör att jag skulle behöva ta en Citodon ibland varannan vecka.

De säger på bvc att det inte är farligt, trots att jag ammar och att det går över i modersmjölken.

Kan jag lita på det? Vill inte ta dem om det finns risk att barnet får skador.

Värktabletten

Svar

Så här står det i ”läkemedelsbibeln” Fass om Citodon och amning: ”Går över i modersmjölk, men påverkar troligen inte barn som ammas. Rådgör dock med läkare vid mer än tillfälligt bruk av Citodon under amning.”

Vad jag förstår tar du bara någon enstaka tablett varannan vecka och detta är ju enligt ovanstående inga problem. Om du däremot måste ta mer än kanske 1–2 tabletter varje dag ska du nog tala med din läkare om ett lämpligare alternativ, vilket i nödfall får bli att avsluta amningen.

Många mammor med olika sjukdomar som kräver daglig behandling med för barnet farliga läkemedel får göra så, samtidigt som det många gånger faktiskt går bra att amma. Det är olika för varje läkemedel.

Om man undrar över sitt specifika läkemedel, kan man fråga sin läkare eller sjuksköterska, personalen på apoteket eller gå in på: www.fass.se

Mats Aili, barnläkare